Kortlægning af erosion
Del artikel Print

Kortlægning af erosion

For at kortlægge kysterosion og mulige metoder til beskyttelse mod erosionen er man nødt til at forstå samspillet mellem bølge- og strømkræfter og sedimenternes flytning, da de fleste danske kyster hovedsageligt består af aflejrede sedimenter (ler, sand, sten, osv.). Bølger og strøm kan derfor flytte rundt på kystens materiale og forårsage erosion (se figur). De steder, hvor der sker kysterosion, dvs. hvor materiale med bølger og strøm transporteres fra kysten og aflejres et andet sted, er det vigtigt at vide, at erosionen både sker på land og i havbunden, altså i det som kaldes det aktive kystprofil. Erosionen sker fra den dybde, hvor bølgerne og strømmen flytter sediment og til skrænttoppen. Kysterosion kan være kronisk og akut. Den kroniske erosion foregår ude i kystprofilet over en længere periode. Den akutte erosion sker under storme og højvande. 

 

 

Figuren viser hvordan kronisk erosion fører havbundsmateriale langs kysten (langstransporten) ved en kontinuerlig proces, så sedimentet aflejres på nedstrømsliggende kyststrækninger.Sandtransporten i området er i ubalance og kronisk erosion opstår, fordi der transporteres mere sediment væk fra området, end der tilføres (kilde: Dansk Hydraulisk Institut og Hasløv & Kjærsgaard og tilpasset af KDI i 2019).

 

 

Figuren viser hvordan akut erosion sker under storm i kombination med højvande og kraftig bølgepåvirkning i den øvre del af kystprofilet. Sedimenttransporten går fra strand og kystskrænt på tværs af kysten, hvor det aflejres på havbunden. Se den brun stiplede linje i det lyseblå område (Dansk Hydraulisk Institut og Hasløv & Kjærsgaard og tilpasset af KDI i 2019).

 

Data for den kroniske og akutte erosion på en given dansk kyststrækning fremgår af Kystatlas.dk og Kystplanlægger.dk. Af Kystatlas og Kystplanlægger fremgår den potentielle erosion på de enkelte kyststrækninger. Der er ikke taget højde for eksisterende kystbeskyttelse. I Kystatlas vises den forventede størrelse af den kroniske og akutte erosion, mens i Kystplanlægger præsenteres faren for kronisk erosion for forskellige tidsperioder, og den akutte erosion vises for forskellige hændelser.

 

Når havspejlsniveauet stiger og stormfloder kommer hyppigere, øges kysterosionen ift. erosionen i dag. Hvor meget kysten rykker tilbage i fremtiden afhænger af kystens eksponeringsgrad, landhævning, kystens profilhældning og den forventede klimaudvikling.

 

 

Figuren illustrerer en mulig proces for kortlægningen af erosion. 

 

1) Kortlægning af eksisterende kystbeskyttelse

Læs mereLuk

 

2) Valg af planlægningshorisont

Læs mereLuk

 

3) Valg af udledningsscenarier og vurdering af stigning i erosionsfaren

Læs mereLuk

 

4) Kortlægning af erosionsfaren

Læs mereLuk