Partnerskaber og Netværk
Klimatilpasning kan være en udfordring for de danske kommuner. Ved at etablere netværk og partnerskaber med andre kommuner, forsyningsselskaber og virksomheder, kan udveksling af viden og erfaringer udnyttes og kan medvirke til at styrke klimatilpasningsindsatsen.
Tidligere partnerskaber indenfor klimatilpasning
Der har gennem årene været en række eksempler på midlertidige partnerskaber, som fx.Vandet fra Landet, Vandplus, Regn og Byer og senest er Coast to Coast Climate Challenge blevet afsluttet. En kort beskrivelse og link til partnerskabernes hjemmesider findes i venstremenuen.
Nuværende netværker indenfor klimatilpasning
Det Nationale Netværk for Klimapasning
Fire tidligere netværk, Call Copenhagen, Vand i byer, Klikovand og Inundo, er gået sammen og blevet til ét fælles netværk. Visionen for det nye netværk er at udvikle og dokumentere helhedsorienteret klimatilpasning til gavn for klimaberedte regioner, kommuner og forsyningers daglige arbejde og den grønne vækst.
Det vil man gøre ved at bringe vidensinstitutioner, virksomheder, kommuner, forsyninger og netværk sammen i tværfaglige, innovative partnerskaber, der udvikler og implementerer klimatilpasningsløsninger til gavn for samfundet
Læs mere her.
Læs mereLuk
Kommunernes Vandsektor- og klimatilpasningsnetværk
KL’s netværk henvender sig til ledere og medarbejdere i kommuner, der arbejder med klimatilpasning, spildevand, vandforsyning og grundvand. Kommunerne har her mulighed for at indhente og dele viden om f.eks. udfordringer i relation til myndighedsrollen på vandområdet. Netværket benytter sig af møder og en online dialogportal, hvor emner som evalueringen af vandsektorloven og implementeringen af klimatilpasningsplanerne sættes i fokus.
Læs mere her.
Læs mereLuk
Byerne og det stigende havvand
Hvordan skal kystbyer møde vandet i fremtiden, når havet stiger og der kommer flere og voldsommere stormfloder?
Gennem et partnerskab mellem Realdania og Miljøministeriet v/Kystdirektoratet har 18 pilotprojekter fordelt over hele landet modtaget støtte over to ansøgningsrunder til at undersøge byernes fremtidige møde med vandet. Alle projekter rummer et bredt spænd af problemstilling og har en eksempelværdi for andre.
Fælles for projekterne er bl.a., at de handler om at tænke behovet for beskyttelse sammen med de langsigtede planer for byens udvikling. De bruger kystbeskyttelsen til at understøtte visionerne for byens udvikling og løfte kvaliteten af byrum og byområder. Og de finder fleksible løsninger, som kan tilpasses i takt med at klimaprognoserne ændre sig.
Ud over pilotprojekterne har Realdania også igangsat 3 andre initiativer i ”Byerne og det stigende havvand”, herunder et forskningsspor, der skaber og deler faglig viden og ny forskning om kystbyernes udvikling og klimatilpasning.
Projektet ”Byerne og det stigende havvand” startede i 2018 og alle pilotprojekter er afsluttet. To projekter i henholdsvis Vejle og Dragør har modtaget yderligere støtte fra partnerskabet til realisering af delelementer i pilotprojekterne.
Læs mere om projektet ”Byerne og det stigende havvand” på Realdanias hjemmeside, hvor du bl.a. kan finde informationer om de 18 pilotprojekter samt rapporter fra forskningssporet.
Læs mereLuk
CLEAN - Danmarks Miljøklynge
CLEAN er Danmarks miljøklynge med visionen om, at danske virksomheder skal være verdensførende inden for miljø- og klimatilpasningsområdet. Gennem samarbejdsprojekter og partnerskaber binder CLEAN virksomheder, forsyninger, videninstitutioner og myndigheder sammen om markedsdreven innovation, så der sættes skub under den grønne omstilling og virksomheders vækst.
Alle kan være en del af klyngen – både dem der udvikler miljøløsninger og dem som har behov for at løse en miljøudfordring. Læs mere om CLEAN her
Læs mereLuk
Vandpolitisk Netværk
Dansk Miljøteknologi og DANVA står bag et netværk af vandselskaber og miljøteknologiske virksomheder. Netværket diskuterer politisk relevante emner og giver vigtigt input videre fra branchen til de ansvarlige politikere.
Innovation og udvikling er gennemgående diskussionstemaer for alle møder.
Læs mereLuk
Danish Water Forum
DWF er et netværk af danske vandorganisationer og virksomheder der leverer løsninger indenfor vandsektoren. Netværket har til formål at styrke den danske vanddagsorden på vandområdet i internationale sammenhænge og styrke indsatsen for forskning og innovation på vandområdet.
Læs mere her.
Læs mereLuk
Vandvision 2025
Vandvision 2025 arbejder for at Danmark skal være verdensførende i at levere intelligente, bæredygtige og effektive vandløsninger. Danmark skal udbygge sin position som vækstcenter for de smarte vandløsninger, som verden har brug for. Vandvision arbejder også med, hvordan man præsenterer styrkepositionerne i den danske vandsektor. Vandvision er udviklet i samarbejde mellem Miljøministeriet, Dansk Industri, Dansk Miljøteknologi og Danva.
Læs mere her.
Læs mereLuk
Afsluttede partnerskaber og netværk findes i venstremenuen
Senest redigeret:
13-04-2023