Del artikel Print
Kystsikringsprojekt har skabt større tryghed for beboere i Roskilde

Kystsikringsprojekt har skabt større tryghed for beboere i Roskilde

Store ødelæggelser efter stormen Bodil, fik Roskilde Kommune og private til at stimle sammen om et fælles projekt, der har sikret flere borgere, deres hjem og andre bygninger mod skader fra oversvømmelser.

Stormen Bodil raserede over det meste af Danmark tilbage i december 2013, hvor voldsomme ødelæggelser, oversvømmelser og vandskader som følge af stormfloder, ramte mange byer og områder.
På Strandgade i Roskilde var vandstanden steget med mere end to meter over normalen og det betød at flere huse stod under vand og borgere måtte flygte fra deres hjem for at undgå vandmasserne.

 

Sådan ser det ikke ud i dag på Strandgade i Roskilde. Her er vandet for længst væk og borgerne i deres hjem føler sig mere trygge hvis en storm som Bodil skulle dukke op igen. Det skyldes et fælles klimatilpasningsprojekt, mellem Roskilde Kommune og private, der har resulteret i en betonmur der strækker sig langs hele kysten. Når vandstanden pludselig stiger, holder muren vandet ude, således at der undgås oversvømmelser på Strandgade.

Sammenlignet med andre klimasikringsprojekter, er kystsikringen af Strandgade et relativt lille projekt. Alligevel har projektet strakt sig over en periode på 5 år, hvilket dog er kort tid, mener Flemming Østergaard der er formand for vejens digelag i Strandgade og Hans-Henrik Madsen som er bestyrelsesmedlem. Deres opfordring til andre, som overvejer at klimasikre deres nabolag eller område, er at komme i gang så hurtigt som muligt, da projekter som dette, ikke er noget der bliver etableret fra den ene dag til den anden.

 

De mener desuden at en af forudsætninger for at komme i mål med sådanne projekter, er at kommunen aktivt går ind i processen. Bl.a. har Roskilde Kommune i denne sammenhæng været med til at finansiere projektet og har lagt 2,76 millioner i puljen. Herudover har de bistået med lovgivningshjælp, design af selve løsningen, samt stået for al kommunikation med andre offentlige enheder. Roskilde Kommune har haft et stort incitament for at være med i projektet, da flere Kommunale bygninger også kystsikres igennem tiltaget.

 

Kilde: Dagbladet og Frederiksborg Amts Avis