Del artikel Print
Klimatilpasningsprojekt har sikret Skjern mod store oversvømmelser

Klimatilpasningsprojekt har sikret Skjern mod store oversvømmelser

I 2018 blev Skyggehusdæmningen etableret for at tilbageholde større mængder vand fra Kirkeå, og dermed undgå oversvømmelser i Skjern. Efter nogle meget regnfyldte dage har dæmningen for alvor været sat på prøve, men det ser ud til, at initiativet har virket.

Kirkeå falder en del ned mod Skjern, og ved skybrud eller perioder med voldsom regn, er åen ikke selv i stand til at holde på de store mængder vand, der i stedet vil gå over bredden og strømme på overfladen ned mod byen, hvorefter vandet ophobes. Dette var tilfældet i 2014, hvor skybrud skabte ødelæggende oversvømmelser og flere beboer i Skjern måtte kontakte deres forsikringsselskab omkring vandskader for mange millioner kroner.

 

For at undgå ovenstående scenarie, besluttede Skjern Kommune, i samarbejde med et ingeniørfirma, at finde på en klimatilpasningsløsning der kunne komme problematikken til livs. Resultatet blev at opføre en dæmning ved Skyggehusvej, hvis formål er at bremse og tilbageholdet vandet, således at å systemet kan følge med. Denne stod færdig i 2018.

 

Efter mange dage med nedbør og ingen oversvømmelser i Skjern, har man kunne konkludere at dæmningen har haft den ønskede effekt og klimasikringen har båret frugt. Dæmningen har reddet adskillige kældre og bygninger fra omkostningsfulde vandskader og sikret Skjern mod fremtidige oversvømmelser til glæde for byens mange beboer.

 

Kilde: JyskeVestkysten