Del artikel Print
Find mobilen frem og hjælp forskerne med at registrere naturbegivenheder

Find mobilen frem og hjælp forskerne med at registrere naturbegivenheder

Klimaforandringer, opdyrket jord og ændringer i naturforvaltningen har sat sig præg på en trængt dansk vild natur. Nu efterspørger forskere hjælp til indsamling af rådata.

På webplatformen ”Danmark Udforsker” er der nu mulighed for at registrere omkring 40 på forhånd udvalgte naturbegivenheder – fra sort sol til, hvornår bøgen springer ud. Disse data skal bruges til at vurdere, hvordan planter og dyr reagerer på blandt andet klimaforandringerne i haver, parker og i skoven.

 

”Det er helt afgørende for organismer at være til stede på det rigtige tidspunkt i løbet af året for med succes at gennemføre deres livscyklus. Et eksempel er trækfugle, der lever af larver, som så igen lever af blade fra bøgen, og hvis den springer tidligere ud, så kan det skabe forskydninger og gøre det svært for arterne at reproducere sig”, forklarer Anders Tøttrup, lektor ved Statens Naturhistoriske Museum.

 

Webplatformen er således et vigtig element til at monitorere konsekvenserne af klimaforandringerne, så vi på sigt kan tilpasse os et forandret klima.

 

En anden del af projektet er også at få danskerne mere ud i naturen, da danskerne ifølge Friluftsrådet engagerer sig mindre i naturen end tidligere.

 

”Vi synes, udviklingen er bekymrende. Hvis vi som befolkning bliver distanceret til naturen, vil vi også gradvist miste interessen for at passe på den. Vi tror på, at der er en tæt kobling mellem at komme ud i naturen og få oplevelser i den og lysten til at tage sig af den”, siger han.

 

Produktionen af rådata fra den danske natur, er en del af en større kampagne ”Vores Natur”, som sætter fokus på danskernes forhold til den vilde natur. Friluftsrådet, Naturstyrelsen, De Naturhistoriske Museer og Danmarks Radio står bag. 

 

Læs mere her.

 

 

Kilde: Fyens Stiftstidende