Del artikel Print
Haveejere i kamp mod klimaetFoto: Miljøstyrelsen

Haveejere i kamp mod klimaet

Eksperter mener at langt flere haveejere burde gøre som Mariann og Bjarne, der har klimasikret deres have.

Februar 2020 var den vådeste af sin slags siden 1874 og meget tyder på at danskerne skal vænne sig til et vådt vintervejr. Mariann og Bjarne Larsen Kron tog stilling om at klimasikre, da der er i 2012 var krav om separatkloakering. De havde længe ærgret sig over, at så meget regnvand endte i kloakken ude at blive brugt mere fornuftigt, og de valgte derfor at frakoble sig det offentlige kloaksystem.


De har en stor have, hvor de nemt kan bruge 120 liter om dagen på at vande, når det ikke regner. Under den tørre sommer i 2018 havde de samlet nok regn til at kunne vande i næsten tre uger.


De valgte derfor helt konkret at opdele huset tag i to. Regnvandet fra den nordlige ende løber ud i en nedgravet faskine, der er ti meter lang og måler en halv gange en halv meter. Her kan store mængder vand sive ned i undergrunden uden at svømme over og gøre skade.


Vandet fra den sydlige ende bliver brugt til at vande. Her er nedløbsrørene fjernet og i stedet er der installeret to store tanke med plads til 1000 liter i hver. Også vandet fra orangeriet og skuret ender i tanke. Det betyder at haven har 2,4 kubikmeter vand til rådighed.. Hvis det regner så meget, at tankene bliver fyldte, løber det overskydende vand via en nedgravet slange ned i et regnbed foret med drængrus.


Forandringerne i vejret sætter planterne på prøve, og mange haveejere bør også overveje, hvilke planter de vælger til deres have. Det kan for eksempel være en god idé at vælge planter der er mere hårdføre og kan holde til tørre somre og våde vintre.

 

 

Kilde: Jyllandsposten