Offentlige støtteordninger til klimatilpasning
Helhedsprojekter (pilotordning)
Med denne pilotordning kan kommunerne søge om tilskud til helhedsprojekter.
Som led i MR puljen (målrettet regulering) er der på finansloven afsat 15,1 millioner kr. til helhedsprojekter, hvoraf de 12,1 mio. kr. er afsat i 2020.
Selve tilskudsordningen er målrettet vandløbssystemer, som er særligt klimafølsomme, og hvor en helhedsorienteret indsats skal tilgodese hensyn til natur, vandmiljø, klimatilpasning og fremtidssikret landbrugsdrift.
Læs mere her.
Fristen for ansøgninger til tilskud af helhedsprojekter udløb den
1. juli 2020, kl. 23:59
Miljøteknisk Udviklings- og Demonstrations Program (MUDP)
MUDP er et program i Miljø- og Fødevareministeriet, der støtter udvikling, test og demonstration af miljøeffektiv teknologi. Læs mere om MUDP på www.ecoinnovation.dk
Ansøgningsrunderne for de forskellige MUDP puljerer er i gang, se frister nedenfor.
ETV (Environmental Technology Verification) og Forprojekter
Fristen for ansøgning om tilskud til verifikation af miljøteknologi, samt ansøging til forprojekter der afdækker teknologisk gennemførlighed
Seneste ansøgningsfrist var 22. marts 2022
Udvikling, test og demonstration
Fristen for ansøgning om tilskud til udvikling, test og demonstration
var den 5. maj 2022
Fyrtårnsprojekter
Ansøgning om tilskud til fyrtårnsprojekt
23. August 2022
Du finder ansøgningsmateriale materialet her
Eksempler på støttede MUDP projekter 2008-2018
2018
- Digitalt designværktøj til samarbejde om naturbaserede regnvandsløsninger (SCALGO Development mv.). I projektet videreudvikles et nyt model i det eksisterende værktøj SCALGO Live.
- By med teknologi i gadeniveu (Photcat A/S, Midtgaard A/S). Målet er en teknologi, der gør det muligt både at klimatilpasse bykerne og boligområder samtidig med at luftkvaliteten forbedres i dagtimerne, hvor NOx problemet er størst.
2017
- Optimering af risiko- og miljøvurderingerne ved etablering af LAR-løsninger i urbane miljøer (VIA University College mv). Projektets formål er at udvikle en kortlægningsmetoder, der baserer sig på geofysiske opmålinger. Metoden danner grundlag for at efterprøve en række innovative, hydrogeologiske model-koncepter i risiko- og miljøvurderingsprocessen.
- Omkostningseffektiv monitering af overløb og LAR med smarte målere (InforMetics ApS mv.). Projektet udvikler fundamentet for fremtidens IoT (Internet of Things)-infrastruktur for den klimatilpassede by med udvikling af en samlet løsning bestående af trådløst, modulært-opbygget hardware og en cloud-baseret software-platform.
- Fjernelse af bildæk-gummi og andre miljøfremmede stoffer fra regnbetingede udledninger (Krüger mv.). Formålet med projektet er at udvikle to teknologier med stort BAT-potentiale, der kn fjerne mikroplastik - og især mikrogummi fra regnvand.
2016
2015
- DOMODOM - beskyttelse af ejendomme mod skader som følge af oversvømmelser (Peter Blume).Videreudvikling af tidligere støttet projekt i 2014, se nedenfor. Udvikling af temporær, stormsikker barriere til sikring af værdier mod oversvømmelse (Environment Solutions). Udvikling af stormsikker, omkostningseffektiv, fleksibel og mobil barriereløsning til sikring mod oversvømmelse.
2014
2013
- På vej mod en by i vandbalance (KU, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning).
- Intelligent klimatilpasning i det åbne land (Solrød kommune). Projektets formål er at udvikle en prototype på en grøn teknologi, som kan anvendes til varsling, styring og forebyggelse af oversvømmelse med regnvand fra markarealer og vandløb.
- Udvikling af aluminium-coatet sand som jordforbedringsmiddel i nedsivningsløsninger til forurenet regnafstrømning (EnviDan). Projektet har til hovedformål, at belastet regnvand fra byområder, herunder vejvand, kan håndteres lokalt ved hjælp af nedsivning, uden at det er til fare for grundvand eller overfladevand. Dette tænkes opnået ved at udvikle en metode til fremstilling og anvendelse af aluminium-coated sand, der kan forbedre rensningsevnen og forlænge levetiden af den filterjord, der typisk benyttes i nedsivningsanlæg.
- Skybrudssikring af kontorejendom (TI, Rørcentret).
- Klimaveje - udvikling af støjreducerende drænasfalt til regnvandshåndtering (Teknologisk Institut).
2012
2011
2010
2009
2008
Læs mereLuk
Håndværkerfradrag
Håndværkerfradraget er med vedtagelse af finansloven for 2018 blevet gjort permanent. Aftalen indebærer, at der gives et skattefradrag (på arbejdsløn) på henholdsvis 25.000 kr. pr. person for serviceydelser og 25.000 kr. for håndværksydelser. Med den nye ordning tilpasses de ydelser, hvortil der kan ydes fradrag. Hvis du vil have håndværkerfradrag for 2020, skal ydelsen være betalt senest den 28. februar 2021.
Læs mere om Håndværkerfradraget på SKATs hjemmeside.
Danmarks Grønne Investeringsfond
En selvstændig lånefond, der har til formål at medfinansiere investeringer, som styrker den grønne omstilling af samfundet. Fonden yder lån til private virksomheder, almene boligorganisationer samt offentlige institutioner. Lånene kan blandt andet bruges til investeringer i energibesparelser, anlæg til vedvarende energi og bedre ressourceudnyttelse.
Læs mere om fonden her.
Innovationsfonden
Innovationsfonden giver tilskud til udvikling af viden og teknologi, herunder højteknologi, der fører til styrkelse af forskning og innovative løsninger til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.
Læs mere om fonden her.
Innovationsfonden har blandt andet støttet
Læs mereLuk
Grønt Udviklings- og Demonstrations Program (GUDP)
GUDP yder tilskud til udvikling af nye teknologier, redskaber, produktionssystemer, processer, produkter samt management- og logistikløsninger, der blandt andet kan medvirke til at reducere natur-, miljø- og klimabelastningen.
Fristen for ansøgninger til GUDP ansøgningsrunde I var
26. februar 2020
Fristen for ansøgninger til GUDP ansøgningsrunde II var
9. September 2020
Læs mere her.
GUDP har blandt andet støttet
Læs mereLuk
GUDP´s klimapulje
Den nye klimapulje kan støtte udviklingsprojekter inden for landbrug og gartneri, som skaffer ny viden og udvikler teknologier, der reducerer udledningen og øger kulstofbindingen i jorden, samt forskning og udvikling inden for klimaitlpasning, der gør det muligt at producere under ekstreme vejrforhold.
Udviklings- og demonstrationsprojekter kan søge tilskud inden for beløbsrammen 250.000 kr til 15 mio. kr. og netværksprojekter kan søge tilskud på mellem 250.000 kr og 2 mio. kr.
Fristen for ansøgninger var
28. maj 2020 kl. 12.00
Læs mere her.
Partnerskab mellem Realdania og Miljø- og Fødevareministeriet.
Kommuner kan søge om økonomisk støtte til videre udvikling af nytænkende løsninger,
som kan ruste danske byer til fremtidens klima med stigende havvand og samtidig udvikle bæredygtige byområder.
Fristen for første ansøgningsrunde udløb den 29. maj 2019
Anden ansøgningsrunde forventes at åbne i slutningen 2020.
Læs mere om Støtte til at beskytte byerne mod oversvømmelse
Multifunktionel jordfordeling 2022
I 2020 - 2022 kan kommuner og Naturstyrelsen ansøge om at få gennemført en fri multifunktionel jordfordeling. Ordningen har til formål, at give mulighed for gennemføresle af projekter der anvender multifunktionel jordfordeling som redskab.
I 2022 er der bevilliget 20,5 millioner kroner.
1. ansøgningsrunde for multifunktionel jordeling var
15. Marts 2022 - 30. April 2022
2. ansøgningsrunde for multifunktionel jordeling er
15. September 2022 - 31. Oktober 2022
Læs mere her.
Pulje til kystbeskyttelse 2021
I 2021 har regeringen afsat 90 mio.kr. til kystbeskyttelses projekter.
Her kan ansøges til forstærkning og etablering af diger i vadehavsområdet, eller kommunale fællesprojekter som er inden for den kyststrækning hvor værktøjet www.kystplanlægger.dk anbefaler en reduktion i risikoniveauet.
Ansøgere kan være kommuner eller digelag fra Varde, Esbjerg, Fanø eller Tønder kommune.
Denne ansøgsningsrunde varer frem til 30. september.
Ansøg via: virk.dk.
Læs mere her.
Senest redigeret:
19-01-2023