Trin i en samfundsøkonomisk analyse
Oversigt over trin i en samfundsøkonomisk analyse

Kilde: Vejledning i samfundsøkonomiske konsekvensvurderinger, Finansministeriet 2017.
Trin 1
I trin 1 defineres formålet, et basisscenarie, tiltaget tidshorisont og alternative tiltag til opnåelse af målet:
- Definér formålet med tiltaget og afgræns analysen geografisk.
- Opstil basisscenariet, herunder afgræns tidsperioden for projektet.
- Opstil relevante alternative tiltag til at opfylde målet.
Målet kan fx være at sikre et bestemt boligområde til en 20årshændelse. Basisscenariet er her at fortsætte som hidtil uden at gøre noget, under hensyntagen til øget regnmængde, befolkningsudvikling i området samt eventuelt allerede vedtagne tiltag, herunder planlagte udskiftninger af rør ved endt levetid. De alternative tiltag kan være investering i nye klimatilpasningstiltag eller opdimensionere kloakkerne. Du kan læse mere om at opstille et basisscenarie i fanen til venstre.
Tidsperspektivet er særligt vigtigt på klimatilpasningsområdet
Timingen af tiltaget - hvornår skal tilpasningen foretages - kan have stor indflydelse på størrelsen af omkostninger og gevinster. Når der tidsmæssigt er stor forskel på, hvornår gevinsterne og omkostningerne falder for et tilpasningstiltag, bliver tidsperspektivet en udfordring i samfundsøkonomiske analyser. Dette er også tilfældet, hvor tiltagene har en lang investeringshorisont.
Du kan læse mere om valg af tidshorisont og diskonteringsrente i Finansministeriets vejledning i samfundsøkonomisk konsekvensanalyse, som findes i boksen til venstre.
Læs mereLuk
Trin 2
I trin 2 identificeres, kvantificeres og værdisættes fordele og ulemper for de enkelte tiltag:
- Identificér kortsigtede og langsigtede, direkte og indirekte/afledte effekter ved de opstillede tiltag.
- Kvantificér tiltagets konsekvenser og vurdér skønnet kritisk.
- Værdisæt konsekvenserne ved at omsætte tiltagets effekter i målbare størrelser (fx mængder, timer) til en kroneværdi.
- Fordele og ulemper opgjort i kroneværdi skal tilbagediskonteres til startåret (nettonutidsværdi).
Samfundsøkonomiske analyser af klimatilpasningstiltag omfatter omkostninger til etablering og drift af et klimatilpasningstiltag. Gevinsterne udgøres som regel af den sandsynlige reduktion i omkostninger til reparationer efter skybrudsskader, som klimatilpasningstiltagene medfører, såkaldte sparede skadesomkostninger.
Hvis den analyserede klimatilpasningsløsning omfatter etablering af grønne områder, kan den rekreative værdi af disse også indgå. Disse kan værdisættes på baggrund af analyser af, hvilken betydning grønne områder har for huspriserne i et område (den såkaldte husprismetode).
Værdisætning af effekter og merværdier
Tiltag på miljø- og fødevareområdet har effekter på natur, miljø og sundhed, og disse effekter er vigtige at medtage i samfundsøkonomiske analyser på lige fod med øvrige omkostninger. Der er derfor behov for at kunne kvantificere og værdisætte effekter på natur, miljø og sundhed.
Effekterne kan ikke umiddelbart værdisættes, da de ikke har en markedspris. For at medtage dem i en samfundsøkonomisk analyse, gør Miljø- og Fødevareministeriet brug af forskellige former for værdisætning, som kan afspejle den værdi, natur, miljø og sundhed har for samfundet.
Læs mereLuk
Trin 3
I trin 3 sammenholdes fordele og ulemper for hvert tiltag:
- Opstil et samlet konsekvensskema for hvert projektalternativ, hvor de enkelte fordele og ulemper er værdisat over projektets levetid samt den tilbagediskonterede værdi.
- Opstil det samfundsøkonomiske resultat for hvert projektalternativ ved at sammenholde den tilbagediskonterede værdi af fordele og ulemper. Ved cost-effectiveness analyser findes den tilbagediskonterede værdi af nettoomkostningerne (eksklusiv værdien af tiltagets effekt), hvorefter resultatet omregnes til en pris pr. effekt for at opfylde målet.
- Foretag følsomhedsberegninger for at klarlægge, hvilken betydning værdien af centrale variable eller parametre har for det samfundsøkonomiske resultat.
- Redegør for tiltagets væsentlige økonomiske fordelingsmæssige konsekvenser for forsyningen, kommunen, borgere, foreninger mv.
- Redegør for væsentlige ikke-værdisatte konsekvenser.
I eksemplet med klimatilpasning af et kvarter til en 20årshændelse skal de forskellige klimatilpasningsprojekter sammenlignes med den nuværende situation uden klimatilpasning. Hvis alle de skitserede projektalternativer giver samfundsøkonomisk overskud i forhold til basisscenariet, bør tiltaget med det største overskud alt andet lige foretrækkes. Der skal dog også tages højde for eventuelle budgetrestriktioner, hvis omkostningerne til projektet med det største samfundsøkonomiske overskud overstiger kommunens eller forsyningens budget. Alternativt kan sådanne projektalternativer udelukkes fra start. Tungtvejende ikke-værdisatte effekter kan også bidrager til, at det ene projekt foretrækkes frem for det andet. Det kan også vise sig, at den nuværende klimatilpasningsindsats i området (basisscenariet) skal fastholdes, hvis omkostningerne forbundet med de nye alternative tiltag ikke opvejes af de tilknyttede gevinster.
I praksis vil de fleste analyser gennemløbe en eller flere af de skitserede faser flere gange, idet der formentlig vil ske tilpasninger på baggrund af gennemregning af alle effekter.
Der bør gennemføres følsomhedsanalyser i forbindelse med de samfundsøkonomiske analyser. Det vil sige analyser, hvor man skiftevis varierer på størrelsen af væsentlige variable og ser, hvor meget resultatet ændrer sig. Der udføres næsten altid følsomhedsanalyser for diskonteringsraten.
På denne baggrund kan man forholde sig til, hvor robust resultatet er. En anden nyttig tilgang til følsomhedsanalyser er at vurdere, hvor meget værdien af forskellige parametre skal ændre sig, før projektet når "break-even" (skæringsværdi), hvor omkostningerne modsvarer gevinsterne.
Læs mereLuk
Samfundsøkonomiske analyser kan ikke stå alene
Samfundsøkonomiske analyser er et nyttigt bidrag til beslutningsgrundlaget, når der skal fastlægges indsatsniveauer og prioriteres mellem forskellige initiativer. Men de bør suppleres med viden om lokale forhold og anvendes med sund fornuft.
For desuden at tage højde for at befolkningen generelt tillægger nutiden mere værdi end fremtiden, anvendes den såkaldte velfærdsøkonomiske diskonteringsrate. Effekter ude i fremtiden tillægges mindre vægt, jo større diskonteringsraten er.
En særlig udfordring knytter sig til beslutninger, som ikke kan fortrydes, de såkaldte irreversible beslutninger. Det kan dreje sig om et kystområde, der for altid går tabt, hvis der ikke foretages kystbeskyttelse, eller en dyreart som vil uddø på grund af temperaturstigning, hvis der ikke gribes ind. Der kan være både omkostninger og gevinster knyttet til at udskyde eller fremrykke en beslutning om klimatilpasning. Derfor bør irreversible beslutninger behandles med ekstra varsomhed.
Den viden der foreligger om, hvornår og med hvor stor effekt de forskellige klimaændringer vil indtræffe, er behæftet med betydelig usikkerhed. Dette er centralt i sammenhæng med vurdering og timing af klimatilpasningstiltag. Dette medfører et ekstra usikkerhedsmoment ved gennemførsel af disse.
PLASK - klimatilpasningsværktøj til dialog og beregning
Det kan ofte være fornuftigt at anvende standardtal for omkostninger og gevinster ved projekterne til relativt hurtigt at gennemføre en analyse af de forskellige tiltag, der overvejes. I mange tilfælde vil dette være tilstrækkeligt til at få et relativt klart billede af, hvilke alternativer der har den bedste samfundsøkonomi. I enkelte tilfælde kan det være relevant at gennemføre mere detaljerede analyser, hvor der anvendes mere detaljerede data om de konkrete projekter. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis der er tale om meget dyre projekter.
Med Miljøstyrelsens beregningsværktøj PLASK kan man analysere og vurdere de samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved klimatilpasningstiltag baseret på enhedspriser til klimatilpasningstiltag og udbetalte skadesomkostninger.
Hvor meget kan det betale sig at klimatilpasse? Hvor meget dyrere er det at sikre et område mod en 100-års hændelse end mod en 50-års hændelse? Betyder de rekreative værdier ved ”grønne” klimatilpasningsløsninger, at man bør vælge disse fremfor mere konventionelle løsninger? Sådanne spørgsmål kan Miljøstyrelsens samfundsøkonomiske beregningsværktøj til klimatilpasningsprojekter hjælpe med at besvare. Læs mere om beregningsværktøjet her.
Senest redigeret:
10-08-2022