Ofte stillede spørgsmål
Herunder kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, der ofte stilles om klimaændringernes betydning for din forsikring.
Får jeg rabat på forsikringspræmien, hvis jeg klimatilpasser mit hus?
Svar: Flere forsikringsselskaber tilbyder i dag rabat på forsikringspræmien til kunder, der klimasikrer deres hjem med forskellige klimasikringstiltag. Der er også forsikringsselskaber, der giver rabat på forsikringspræmien til husejere, som bor i en kommune, der har lavet målrettede tiltag, som forebygger risikoen for oversvømmelsesskader.
De konkrete tiltag, der skal til for at opnå rabatten, kan være vidt forskellige. Det kan for eksempel være installation af et højvandslukke, der forhindrer spildevand i at trænge op af kloakken. På www.forsikringsguiden.dk kan du se, hvilken indflydelse et vandstopsystem eller et højvandslukke har på prisen på din husforsikring.
Tjek her, hvad du kan gøre for at forebygge. Spørg evt. også dit forsikringsselskab. Vær opmærksom på, at der kan være andre mulige fordele end en lavere præmie – eksempelvis bedre forsikringsdækning, eller at dækningsbegrænsninger i vilkårene ophæves. Mere afgørende er dog, at du nedsætter din risiko for skader på hus, indbo og andre værdier.
Læs mereLuk
Hvorfor stiger min forsikringspræmie efter et voldsomt skybrud?
Svar: Storm- og vandskader koster forsikringsselskaberne dyrt. Ifølge Forsikring & Pension har selskaberne siden 1999 samlet udbetalt erstatninger for storm- og vandskader for mere end 35 milliarder kroner.
Skybruddet over hovedstaden den 2. juli 2011 var det dyreste nogensinde i Danmark. Denne ene begivenhed udløste forsikringserstatninger på i alt 6,2 mia. kr. Skybruddet gav ca. 90.000 skader. Det svarer til, at alle indbyggere i Viborg og Horsens fik en skade.
Præmieforhøjelser er forsikringsselskabernes vej til at dække erstatningsomkostningerne. Men du vil i nogle tilfælde kunne undgå præmieforhøjelse, hvis du udfører forebyggende tiltag, der kan nedsætte din fremtidige risiko for storm- og vandskader. Spørg dit forsikringsselskab.
Læs mereLuk
Hvad skal der til, for at jeg kan undgå en stigning i min forsikringspræmie, hvis jeg har haft skader efter skybrud?
Svar: Det vil afhænge af din forsikring, dit forsikringsselskab og den konkrete situation, så tal med dit forsikringsselskab.
Der findes i dag en lang række klimatilpasningsløsninger, som kan være med til at reducere risikoen for oversvømmelsesskader. Se nogle af dem her. Forsikringsselskaberne kan dog ikke generelt favorisere en bestemt løsning over for kunderne, for eksempel en faskine, et højvandslukke osv., da den rigtige løsning afhænger af de konkrete forhold på huset og grunden. Risikoen vil i givet fald være, at kunderne står tilbage med en fornemmelse af, at der er givet en garanti for, at der ikke opstår vandskader.
Læs mereLuk
Kan forsikringsselskaberne nægte at forsikre et hus, der er særlig udsat for oversvømmelse?
Svar: Ja. Der er generelt aftalefrihed for forsikringsselskaberne. De bestemmer altså selv, om de ønsker at tegne forsikring for et oversvømmelsestruet hus.
Der er huse, der ligger så uheldigt placeret, at de bliver oversvømmet igen og igen, og hvor en samfundsøkonomisk rentabel forebyggelse ikke er mulig. Her bør man overveje, om man skal blive ved med at genopbygge totalskadede huse på samme sted, eller om der er steder, vi – på grund af klimaforandringerne – må opgive som beboelsesegnede steder.
I Planloven er der netop blevet indsat en mulighed for, at kommunen sammen med forsyningsselskabet, Stormordningen, forsikringsbranchen og husejeren kan finansiere en ny byggegrund et andet sted, så oversvømmede huse ikke opføres på samme sted igen. Det kan hjælpe til at få flyttet nogle af de meste oversvømmelsesudsatte huse, så vi undgår skader i fremtiden.
Læs mereLuk
Senest redigeret:
10-07-2023