Del artikel Print
Vadehavets svageste dige bliver fremtidssikret

Vadehavets svageste dige bliver fremtidssikret

Juvrediget på Rømø forstærkes med klæg og en ny profil, for at gøre det mere modstandsdygtigt mod havets bølger.

D. 3 december 1999 hærgede stormen Adam over Danmark. På Rømø betød det 600 døde får, oversvømmede sommerhuse og huller i Juvrediget. I alt 3 store og 4 mindre huller i diget blev i tiden efter lappet med sandsække, klæg, jord og græs. Det var ikke tiltænkt som en længerevarende løsning, men i 2020 har det lokale digelag fået et skriftligt tilsagn fra Kystdirektoratet om at forstærke diget.

 

Med et budget på 35 millioner kroner, skal det 7,5 km lange dige forstærkes over to etaper. Forstærkningerne indebærer en ny profil, samt pålægning af 80.000 ton klæg på første etape, og det dobbelte på anden etape.

 

Indvindingen af klæg til diget resulterer i et stort hul, der er udset til at blive en 10 hektar stor sø, i et 20 hektar stort naturområde. Området har fået tilnavnet Juvre Engsø og er til fordel for både fugleliv og naturfolk.

 

I marts 2022 påbegyndte man første etape på 2,5 kilometer på den nordlige del af diget. Denne del forventes færdig senest d. 15 august. Anden etape påbegyndes i 2023, og gælder østsiden mod vadehavet, fra den nordlige ende til Rømø-dæmningen.

 

Kilde: jv.dk