Del artikel Print
Norske træhuse trues af klimaforandringer

Norske træhuse trues af klimaforandringer

Flere oversvømmelser fører til rådskader i de norske træhuse. Forsikringsselskaber vil ikke længere forsikre huse i særligt udsatte områder.

Norges mange malede træhuse er truet af det stadig vådere klima.

Det skyldes, at typehusene ikke er lige egnede til alle områder i Norge, og det problem bliver kun større i takt med, at klimaforandringerne tager til. Det viser ny forskning fra de norske forskningsinstitutioner Sintef, NTNU, Multiconsult og Meteorologisk institutt.

 

Husene bliver på grund af flere oversvømmelser nemlig sårbare over for rådskader.

 

"Omkring 615.000 norske bygninger er i dag placeret i områder, som gør dem specielt udsatte for rådskader. I 2100 kan risikoen for rådskader være øget til 2,4 millioner bygninger. Dette skyldes en kombination af nedbør og temperatur, som er ideel for opblomstring af råd i træ", siger Cecilie Flyen Øyen fra Sintef, der har undersøgt sårbarheden i den eksisterende bygningsmasse.

 

Her spiller øget brug af fliser og asfalt også ind, fordi det medfører højere risiko for oversvømmelser.

 

Allerede nu har oversvømmelser været årsag til store problemer for de norske træhuse. Alvorlige oversvømmelser i 2011 og 2013 har nemlig fået forsikringsselskaberne til at nægte forsikring til huse, som ligger i områder med stor risiko for oversvømmelser.

Blandt andet derfor peger forskerne nu på, at man bør opdele Norge i klimazoner, hvor forskellige bygningsreglementer gælder. På den måde sikrer man, at husene er tilpasset det lokale klima.

 

Kilde: ing.dk