Del artikel Print
Sluseporte kan stormsikre Roskilde Fjord

Sluseporte kan stormsikre Roskilde Fjord

Billige sluseporte kan sikre Roskilde Fjord mod fremtidige stormfloder.

Efter oversvømmelserne omkring Roskilde Fjord under stormfloden i december 2013 er der kommet flere forslag til, hvordan området kan sikres mod mere ekstremt vejr. Et anlæg bestående af fire sluseporte, der kan hæves ved højvande, kan blive en billig og effektiv løsning.

 

Anlægget, der skal ligge ved åbningen i Kronprins Frederiks Bro, tillader den almindelige skibstrafik at passere i hverdagen, men kan under storm eller højvande hæves til 2,5 meter over normal vandstand. Sluseportene kan enten trækkes op med kæder eller fyldes med trykluft via slanger i konstruktionen, der på den måde skaber opdrift.

 

"Med en anslået pris på omkring 30 millioner kroner er det en billig løsning i forhold til de skader, vi netop har set i Roskilde, Jyllinge og Frederikssund," siger seniorkonsulent i Rambøll Henrik Mørup-Petersen. Det har blandt andet været diskuteret at bygge en milliard-dyr dæmning ved fjordens munding mellem Rørvig og Hundested. I Kerteminde by på Fyn har man valgt en lignende løsning med pontonsluser.

 

Det er dog ikke nok med sluseportene. En række af digerne langs Kronprins Frederiks Bro skal udbygges for at kunne klare fremtidens vejr. "Jeg så under stormfloden, hvordan diget omkring broen var oversvømmet allerede ved en vandstand på 1,70 meter. Vandet fossede simpelthen ind over broen," siger Henrik Mørup-Petersen. 

 

Ifølge DMI vil det danske vejr blive mere ustadigt i fremtiden og vi kan forvente flere ekstremhændelser grundet globale klimaforandringer.

 

Kilde: Ingenøren