Del artikel Print
Københavns huse skal have grønt på toppen

Københavns huse skal have grønt på toppen

Københavns Kommune har vedtaget, at alle nye flade tage skal have grøn og miljøvenlig beplantning.

I dag har ca. 30 bygninger i København grønne tage, heriblandt Nationalbanken, Posthuset på Jagtvej og Hotel Palace ved Rådhuspladsen. Men nu er kommunens politikere blevet enige om nye retningslinjer om at kommende nye flade tage skal være grønne, skriver Politiken.

Alle nye flade tage med en hældning under 30 grader skal beplantes med grønne vækster. Dette betyder for eksempel, at en ny børnehave på Amager, Gyldenrisparken, får en taghave med urter, mos, stauder, græs, bærbuske og frugttræer. Også på det store byggeri i Nordhavn bliver der etableret omkring 900.000 kvadratmeter grønt tag.

Der forudsiges, at der vil komme ca. 5.000 kvadratmeter mere grønt på tagene pr. år i København efter disse nye retningslinjer, men det vil selvfølgelig afhænge af byudviklingen.

Allerede eksisterende flade tage
Der vil ikke være krav om, at de eksisterende flade tage skal gøres grønne. Dette er fordi, at Københavns Kommune ikke kan pålægge nogen at gøre det, skriver Politiken. 

Kommunen har heller ikke mulighed for at skabe puljer, hvor man kan søge økonomisk støtte til en evt. renovering med grønt tag.

Grønt er kun lidt dyrere
Det er ikke meget dyrere at bygge et grønt tag, frem for de traditionelle. For byggerier over tre etager regner man med en ekstra omkostning på omkring 0,5 % svarende til ca. 500 kr. mere pr. kvadratmeter.

For disse ekstra omkostninger får man til gengæld både et tag med fordoblet levetid og man vil være sikret i forhold til fremtidens miljøkrav.

De grønne tage har fordele ved at de isolerer både for kulde og varme, som reducerer byggeriets energibehov for køling og opvarmning. Ligeledes renser den grønne beplantning luften ved at opfange forurenende stoffer fra luften, og de kan optage mere regnvand, som vil aflaste kloaksystemet, når klimaforandringerne byder på flere og mere ekstreme regnhændelser.

Verdens mest ambitiøse
Med de nye retningslinjer har Københavns Kommune nu verdens mest ambitiøse politik for grønne tage. Kun Toronto i Canada nærmer sig Københavns niveau. 

Den nye politik skal præsenteres på en verdenskongres for grønne tage til efteråret i London.

Kilde: Politiken den 25. maj 2010.