Del artikel Print
Integreret køling og opvarmning i Randers

Integreret køling og opvarmning i Randers

Endnu en kreativ løsning til opvarmning og køling af bygninger er ved at blive etableret i nyt domicil ved Randers. Jordkøling og serveropvarmning er nøgleord.

Nu bliver det også muligt at opvarme og nedkøle bygninger med overskudsvarme fra it-servere. Det er energi- og kommunikationsvirksomheden ELRO første bevis på. Det skriver Nyhedsbladet Dansk Energi.
 
ELRO er i gang med at opføre et nyt domicil i Randers, hvor virksomhedens hovedkvarter skal ligge. Den nye bygning skal køles og opvarmes af Danmarks første køle- og varmeanlæg, hvor jordvarme og jordkøling kombineres med overskudsvarme fra virksomheden eget it-center.

ELRO har længe arbejdet med jordvarme og varmepumpeanlæg, men har nu videreudviklet teknologien til at omfatte overskudsvarme fra it-servere. Da ELRO har ambitioner om et landsdækkende IT-net, er virksomheden selv operatør på en omfattende maskinpark, og har derfor masser af servere at trække overskudsvarme fra. Derfor bliver det første anlæg designet og afprøvet i virksomhedens eget hovedkvarter.

Anlægget skal fungere sådan, at overskudvarmen fra serverne skal opvarme byggeriet om vinteren, og jordvarmeanlægget skal bidrage til nedkølingen af både servere og bygning om sommeren. Anlægget, der bliver et af de største herhjemme, omfatter bl.a. 7 km slanger, der er gravet ned i jorden.

Merinvesteringen på 200.000 kr. forventes at være tjent ind på kun ét år i sparede energiudgifter. Den nye teknologi forventes at have energibesparende effekter på helt op til 50-60%. 

Kilde: Nyhedsbladet Dansk Energi den 11. juni 2010, side 26.