Del artikel Print
Klimaændringer er godt for landbruget

Klimaændringer er godt for landbruget

Klimaforandringerne påvirker landbruget, og det kan betyde bedre betingelser for vin- og majsproduktion, mens hveden får det sværere. Det er både godt og skidt for vinbonden i Kalundborg.

Den seneste tids enorme mængder regn sætter nu fokus på landbruget i Kalundborg. Intet er nemlig så slemt, at det ikke er godt for noget. Landbruget vil nemlig kunne nyde godt af både mere vand og varme, men det kræver en klimatilpasning af afgrøderne. Det antyder to artikler i Kalundborg Folkeblad.

Jørgen E. Olesen, der er forskningsprofessor på Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø ved Århus Universitet, mener at de klimaforandringerne er gevinst for landbruget.
 
- Vejret bliver varmere, og det betyder, at sæsonen bliver længere og udbyttet større. Det er afgjort en gevinst for landbruget, siger Jørgen E. Olesen, til Kalundborg Folkeblad.

Vinbonde i Kalundborg er glad for den kraftige sommerregn
Det passer ejeren af Dyrehøj Vingaard, Tom Christensen, rigtig fint med de store mængder regn her i sensommer månederne, for han skal først høste sine druer fra vinmarkerne til oktober. I øvrigt udtaler Tom Christensen til Folkebladet Kalundborg, at pga. den ret sandede jord i Kalundborg ophober vandet sig ikke i jorden, når det regner meget. Derfor er jorden ikke særlig udsat for oversvømmelser.

Vinbonden håber nu på at efteråret vil blive mildt. For efterårssol kan nemlig øge druernes sukkerindhold og gøre dem rigtig gode. Derfor venter Tom Christensen spændt på oktober måned, hvor vinmarken skal bestå den store eksamen til bondens første høst.

Hveden ødelægges af regnen
Ikke alt landbrug værdsætter klimaforandringernes bidrag med mere vand. Hveden tåler nemlig ikke godt de store mængder regn, og det mærker Tom Christensen også til. For han dyrker også hvede, og når det regner meget kan bønderne ikke høste hveden, og kornet mugner.

- Som vinbonde er jeg glad, men jeg dyrker også hvede, og det har det ikke så godt. Men så må jeg glæde mig over druehøsten, siger han til Folkebladet Kalundborg. 

Kalundborgs landmænd skal dyrke majs
Det danske landbrug må indrette sig det forandrede klima, så det stadig kan bestå i fremtiden. Dette kan betyde, at landmændene må overgå til mere robuste afgrøder, som kan tåle kraftigere sommerregn.

Korn har traditionelt være den primære afgrøde på de danske marker, men majs kan blive fremtidens primære afgrøde. Majs har nemlig vundet mere og mere plads de seneste 20 år. Og det er der god grund til mener Jørgen E. Olesen.

- Korn er meget sårbart over for massive regnbyger. Det bliver kastet ned til jorden, så det bliver svært at høste. Majs er langt mere robust, så det bør blive den dominerede afgrøde i fremtiden, siger Jørgen E. Olesen til Folkebladet Kalundborg.

Ligesom majs, vil andre sydlandske afgrøder som solsikke og druer også få bedre vækstbetingelser i Danmark fremover end hidtil.

Ikke alle er dog så optimistiske om klimaforandringernes effekter på landbruget. Landsbrugsorganisationen Gefion er langt mere skeptisk. Jacob Kjærsgaard, der er landbrugskonsulent i organisationen, mener at Jørgen Olesen har de meget langsigtede briller på, når han udtaler at klimaforandringerne gavner landbruget. 

- For lige nu og her er realiteten, at vejret er noget rigtig skidt. Høsten bliver en sand katastrofe, Jacob Kjærsgaard til Folkebladet Kalundborg.

Dette er Jørgen E. Olesen enig i, men på trods af dette mener han stadig, at der er grund til optimisme. For jordens kvalitet i Danmark er god, og betingelserne for dyrkning bliver kun bedre af, at det bliver varmere.

Kilde: Kalundborg Folkeblad den 25. august 2010, 1. sektion, side 3.