Flere proteinholdige afgrøder vil kunne dyrkes
Del artikel Print

Flere proteinholdige afgrøder vil kunne dyrkes

Et varmere klima giver nye muligheder for dyrkning af proteinafgrøder til plantebaserede fødevarer, som f.eks. sojabønne og quinoa.

 

Et varmere klima vil føre til en længere vækstsæson
Et varmere klima vil føre til en længere vækstsæson med en tidligere start i foråret og senere afslutning i efteråret. Det er især en tidligere start i foråret, der vil være fordelagtigt for afgrøderne, da lysforholdene er bedre i foråret end om efteråret. En øget vækstsæson vil være særlig fordelagtigt under Nordeuropæiske forhold for afgrøder, der ikke er afhængig af at modne i løbet af sommeren, som fx græs og sukkerroer. En længere og varmere vækstsæson kan også føre til introduktion af nye afgrøder, hvor især afgrøder som majs til modenhed og sojabønne kan være aktuelle. En længere vækstsæson forventes at være særlig fordelagtig for afgrøder i Nordeuropa og kan føre til stigende udbytter, især hvis afgrøder og sorter tilpasses de ændrede forhold.


Nye afgrøder vil kunne erstatte importeret soja
Nye afgrøder, som solsikke, hestebønner og nye typer af bælgplanter, vil kunne erstatte en del af de vegetabilske proteiner, som for eksempel soja, der i dag importeres i store mængder til foderbrug. På længere sigt vil sandsynligvis også dansk dyrket soja kunne blive aktuelt. 


Fodermajs vil kunne dyrkes til fuld modenhed

Majs i form af majsensilage udgør allerede i dag en betydelig andel af foderet til kvæg. En temperaturstigning på 1 - 2 ºC vil gøre det muligt at dyrke fodermajs - også kendt som kernemajs - til fuld modenhed i Danmark. Majs kan derfor i høj grad blive interessant specielt i foder til svin og fjerkræ, hvor det vil kunne erstatte en del af det korn - bl.a. hvede og byg, der anvendes i dag.

Senest redigeret: 05-03-2024