Del artikel Print
Det tørre regnbed

Det tørre regnbed

Jo tørrere bedet er, desto bedre er det. Det skal man ifølge Rørcenteranvisning plante efter, når man udfører LAR.

Når tag- og overfaldevand opsamles i en beplantet lavning hvor regnvand siver ned i jorden, forenes afløbsteknik og bevoksning i samme anlæg. Planterne har en teknisk funktion, når forurenet vand skal renses, og hvor f. eks. æstetik og biodiversitet også spiller en stor rolle.

 

Selvom det hedder et regnbed, er det tørt det meste af tiden. Normalt er der kun synligt vand i et regnbed 10-15 dage om året, og typisk kun i få timer afhængigt af hvor meget det har regnet.


Regnbede er normalt dimensioneret til, at blive fyldt helt hver 10. år. Planter i et regnbed skal derfor kunne klare tørre forhold. Faktisk fastlås det i Rørcenteranvisningen ”LAR-Anlæg' fra Teknologisk Institut, at jo tørrere et regnbed er, desto bedre virker det.” Det er derfor vigtigt at sammensætte planterne i regnbedet korrekt. En fagperson med stort plantekendskab, vil være i stand til at sammensætte planterne specifikt til det enkelte regnbed.
For at mindske ukrudt i bedet anbefales det, at etablere planterne tæt i mellem hinanden ligesom de ville gøre i naturen.

 

Jordforbedring:
Hvis der er god muldjord hvor regnbedet skal etableres, kan der plantes uden at gøre yderligere ved jorden. Hvis der derimod er meget ler i muldet, vil det være nødvendigt at tilføre sand for at øge nedsivningen. I bunden af regnbedet bør der være 30-40 cm muldjord.
For at sikre planterne for vand hver gang det regner, er det ifølge anvisningen godt at lave vandkanaler rundt i bedet
Jordarbejde gør skade på jordens naturlige miljø, det kan derfor tage nogle år før bedet kan klare den fulde kapacitet.

 

Vejbede:
Et vejbed er et regnbed der modtager vejvand. Da vejvandet er forurenet, stilles der andre krav i forhold til almindelige regnbede. Her kan Muldjorden skiftes ud med en filterjord, der er bedre til at tilbageholde farlige stoffer. Det skal ligeledes overvejes hvilke planter der skal bruges, da de skal kunne overleve de mere våde og forurenede forhold der er i et vejbed.


Kilde: Grønt miljø