Statsveje
Del artikel Print

Statsveje

Statsvejnettet udgør det overordnede vejnet i Danmark, der tæller alle de største trafikårer mellem byer og landsdele. Et af redskaberne til at sikre fremkommelighed og trafiksikkerhed i fremtiden er at kortlægge de veje, der er i risiko for oversvømmelse.

 

Vejdirektoratet har ansvaret for statens vejnet, som udgør ca. 3.800 kilometer vej med mere end 2.300 bygværker, heraf 50 store broer og fire tunneller. Statsvejene udgør kun 5 procent af det samlede offentlige vejnet, men næsten halvdelen af al trafik i Danmark bliver afviklet via statsvejene. Vejdirektoratet spiller derfor en vigtig rolle i at opretholde sikkerhed og fremkommelighed, også når ekstreme nedbørshændelser rammer landet.

 

For Vejdirektoratet er tilpasning til klimaet en kendt problemstilling, der har fået fornyet aktualitet og fokus som følge af de udfordringer, som forandringer i klimaet giver os. Vejdirektoratet har derfor gennem længere tid anlagt vejnettet med ekstra sikkerhed og er godt forberedt på fremtiden.

 

Vejdirektoratet har i 2013 udarbejdet en strategi for klimatilpasning. Den fokuserer på følgerne af mere og intensiv nedbør med derved stigende grundvandsniveau, og hvordan Vejdirektoratet kan forberede sin indsats, så antallet af vejlukninger som følge af oversvømmelser kan minimeres.

 

Udvikling af nye metoder til klimatilpasning af veje

Der har i de senere år været en stigning i antallet af ekstreme nedbørshændelser, hvilket har øget antallet af oversvømmede veje, blandt andet fordi de eksisterende drænforhold er blevet overbelastede. I fremtiden kan der komme flere og kraftigere skybrud, hvilket kan resultere i et øget antal oversvømmelser, selv på vejstrækninger, hvor der endnu ikke er registreret oversvømmelser. Derfor er udviklingsprojekter inden for klimatilpasningen en vigtig metode til at imødekomme disse klimaudfordringer.

 

Et af disse udviklingsprojekter er Blue Spot­-projektet, der skal udpege særligt udsatte strækninger i forbindelse med oversvømmelser på veje. Med Blue Spot-projektet har Vejdirektoratet kortlagt, hvilke vejstrækninger, der kan udgøre et problem i fremtiden, så Vejdirektoratet kan tilpasse vejene til den større risiko for skybrud. Vejdirektoratets definition af et blue spot er en strækning, hvor risikoen for oversvømmelse er stor, og hvor konsekvensen for trafikken samtidig er betydelig.

 

Med Blue Spot-kortlægningen er det muligt at prioritere midlerne til klimatilpasning, så de mest udsatte strækninger håndteres først. Risikoen for oversvømmelse af vejstrækninger afgøres blandt andet af eksisterende drændimensionering, nedbørstatistikker og de lokale jordbundsforhold. Årsdøgnstrafikken er afgørende for vurderingen af, hvor store samfundsmæssige konsekvenser en oversvømmelse kan få.

Senest redigeret: 12-07-2023