Øget risiko for eksotiske sygdomme
Del artikel Print

Øget risiko for eksotiske sygdomme

Klimaforandringerne kan øge risikoen for, at nye sygdomme kommer til Danmark. Andre faktorer end klimaet er dog med til at bestemme om sygdommene udbredes til Danmark.

Følgende sygdomme kan være kommende trusler mod husdyr eller menneskers sundhed i Danmark:

 

  • Afrikansk hestepest: En virussygdom, som er meget alvorlig og dødelig for heste. Sygdommen angriber ikke mennesker. Den overføres formentlig med de samme mittearter, som overfører bluetongue. Sygdommen forekommer blandt andet i mellemøsten og Nordafrika. Spanien og Portugal havde en række udbrud af sygdommen i 1987-1990. Den bekæmpes med vaccination. Sygdommen er så alvorlig for heste, at den til en vis grad er selvbegrænsende. En hest, som bliver smittet, er ofte død før den kan nå at smitte videre.

 

  • West Nile Fever: En virussygdom, som normalt  indgår i en smittecyklus mellem vilde fugle og forskellige myggearter. Sygdommen kan dog angribe heste og mennesker og kan i sjældne tilfælde give alvorlige neurologiske symptomer. Hos mennesker er det ca. 1 % af de smittede personer, som viser tegn på smitte og ganske få af dem får alvorlige, eventuelt dødelige, neurologiske symptomer. Sygdommen er kendt fra USA, hvor den på kort tid har bredt sig til store dele af landet. I Europa er der i 2008 fundet tilfælde i blandt andet Italien, Østrig, Tjekkiet, Rumænien og Slovakiet. Sygdommen synes at være på vej nordpå. Spredningen kan ske med trækfugle.

 

  • Leishmaniasis: En sygdom, som skyldes en encellet organisme, som overføres med såkaldte sandfluer. Sandfluer findes i det sydlige Europa, hvor Leishmaniasis også er udbredt. Sygdommen angriber hovedsagelig mennesker og hunde, men også andre dyr kan angribes. Hos mennesker forekommer sygdommen i flere former, blandt andet den alvorlige såkaldte Kala Azar, som angriber de indre organer. Den findes også i en mindre alvorlig form, som giver store sår i huden. Leishmaniasis findes i det sydlige Europa op til Sydtyskland. Sygdommen bevæger sig tilsyneladende langsomt nordpå, idet sandfluerne får større udbredelse med de højere temperaturer.

 

  • Rift Valley Fever: En alvorlig virussygdom, som spredes med forskellige myggearter. Den angriber husdyr, som kvæg, får og geder, men kan også give alvorlig sygdom hos mennesker. Sygdommen forekommer i Afrika syd for Sahara, men synes at bevæge sig nordpå og har givet anledning til større udbrud i Ægypten. Der er en vis risiko for, at inficerede myg kan føres med vinden over Middelhavet til Italien, hvor der findes myggearter, som er i stand til at føre sygdommen videre. Bekæmpelse foregår ved vaccination.

 

Foruden de ovenfor nævnte sygdomme er der en række andre sygdomme, som kan overføres til dyr eller mennesker fra forskellige andre mellemværter som gnavere, snegle, flåter og andet.

Et ændret klima med højere temperaturer og mere nedbør, kombineret med et ændret plantedække, kan give mellemværterne bedre levemuligheder og dermed øge forekomsten af sygdommene.

Senest redigeret: 17-11-2011