Flere husdyrsygdomme med kompliceret smittecyklus
Del artikel Print

Flere husdyrsygdomme med kompliceret smittecyklus

Højere temperaturer kan føre til nye sygdomme hos både husdyr og vildtlevende dyr. Nogle af sygdommene kan overføres til mennesker og kan give alvorlig sygdom.


Øget risiko for sygdomme med komplicerede smittecykler
Sygdomme med en kompliceret smittecyklus kan blive en større trussel mod husdyrproduktionen eller mod menneskers helbred. Kompliceret smittecyklus betyder, at der er mindst én og ofte flere mellemværter. Når vækst og udbredelsesbetingelserne for mellemværterne bliver bedre med et varmere klima, betyder det øget smitterisiko. Desuden er opformeringen af sygdommen i mellemværten hurtigere og mere effektiv, jo højere temperaturen er. Mellemværter kan være insekter eller flåter. Store bestande af forskellige insektarter, kan påvirke husdyrs sundhed negativt på grund af overførsel af smitsomme og parasitære sygdomme og frembringelse af insektallergi. West Nile Virus er et eksempel, som har stikmyg som smittespredere, hvis virus kan opformeres i myggens spytkirtler. Et eksempel fra USA er en øget udbredelse af Borreliose (Lyme’s sygdom) i takt med øget udbredelse af flåter. Blodsugende insekter kan også være svært irriterende og stressende for dyr, og det kan gå ud over deres produktion.


Ikke alle husdyrsygdomme er klimabetingede
Sygdomme, som tidligere er blevet fundet på vores breddegrader og som smitter direkte fra dyr til dyr, som for eksempel mund- og klovsyge og klassisk svinepest, er ikke afhængige af klimaet, og der forventes ikke nogen større risiko for disse sygdomme med et varmere klima.

De nye sygdomme er en udfordring for myndighederne
De nye sygdommes komplicerede og ofte dårligt klarlagte smittecykler stiller store krav til de myndigheder, som skal bekæmpe dem. Ofte kræver det samarbejde mellem flere forskellige myndigheder, for eksempel mellem de veterinære myndigheder og sundhedsmyndighederne.


Forskning og internationalt samarbejde
For bedre at forstå spredningen af sygdommene og finde bekæmpelsesmetoder, er det er nødvendigt at styrke forskningsindsatsen. Det kræver et tæt samarbejde mellem mange forskellige forskningsdiscipliner for at klarlægge sygdomsmekanismer og smitteveje.

Indsatsen mod nye sygdomme kræver også et tæt internationalt samarbejde. Både i EU og i verdensorganisationen for dyresundhed, OIE er der fokus på spredningen af nye sygdomme, som følge af klimaforandringer.

Senest redigeret: 05-03-2024