Nye afgrøder
Del artikel Print

Nye afgrøder

Ifølge DMI er middeltemperaturen i Danmark steget med ca. 1,5°C siden 1870. En væsentlig del af denne stigning er sket inden for de sidste årtier. Klimamodeller forudsiger, at opvarmningen vil fortsætte med en stigning på mellem 0,1°C og 0,4°C for hvert 10. år. Det betyder, at nye afgrøder efterhånden introduceres på de danske marker.

Majsdyrkning
Dyrkningsarealet for fodermajs er mangedoblet på få årtier. Majs giver, med de rette temperaturforhold, større udbytte end korn. Majs har tilmed potentiale, som afgrøde til bioenergi. En temperaturstigning på ca. 1°C giver mulighed for at dyrke majs til modenhed i Danmark. Det vil især blive udnyttet i konventionel planteavl, men har også betydning for økologisk produktion af svinefoder.

Vinproduktion

Vindyrkning kræver de helt rette dyrkningsbetingelser og har derfor ikke tidligere været muligt i Danmark. Det ændrede klima har forbedret betingelserne for dyrkning af vindruer i Danmark. I det seneste årti er arealet med vindruer i Danmark fordoblet som følge af de stigende temperaturer. Danmark blev officielt anerkendt som vinproducerende land af EU i 2000, men på trods af et stigende antal vinavlere er arealet med vindyrkning stadig forholdsmæssigt meget lille.

 

Bælgsæd vil kunne dyrkes med modenhed

Bælgsæd, som f.eks. hestebønner, spiller en større rolle i det økologiske end i det konventionelle jordbrug, og vil lettere kunne dyrkes til modenhed. Der er også muligheder for nye proteinafgrøder, f.eks. solsikke, quinoa og sojabønne. Disse afgrøder vil dog i betydelig grad være udfordret i forhold til den øgede klimavariabilitet, da disse i varierende grad vil være påvirkede af tørke og/eller oversvømmelser.

 

Flere danske frilandsgrøntsager

Inden for grønsagsproduktionen betyder en længere vækstsæson, at dansk produktion af frilandsgrøntsager vil kunne dække markedet i en længere periode.

Senest redigeret: 05-03-2024