Voldsommere regn
Del artikel Print

Voldsommere regn

Simple tiltag kan beskytte mod skybrud og oversvømmelser

 

Som klimaforandringerne slår igennem, vil skybrud blive hyppigere. Vi vil opleve flere dage med kraftig regn og regnmængderne stiger.

 

Som vi blandt andet oplevede det i hovedstadsområdet ved juli-skybruddet 2011, er de offentlige kloaksystemer ikke dimensionerede til at bortlede så store regnmængder. Erfaringen har været med til at forstærke indsatsen for at udbygge og omlægge de offentlige kloaksystemer. Men også på de enkelte ejendomme er der god grund til at vurdere, om de er rustede til at modstå stigende regnmængder og voldsomme skybrud. Ofte kan ganske enkle tiltag beskytte effektivt mod oversvømmelser af kældre og lavtliggende gulve og dæk.

 

Terrænregulering kan være med til at bortlede regnvand kontrolleret og effektivt. Etablering af omfangsdræn kan beskytte fundamenter og kældervægge mod opfugtning.

 

Anlæg af faskiner, kombineret med en eventuel opsamling og genanvendelse af regnvandet kan være med til at løse problemet lokalt og aflaste områdets afløbssystemer. Faskiner kan med fordel kombineres med jordvarmeanlæg ifølge rapporten 'Udvikling af faskine med jordvarmeslanger' af Naturstyrelsen, som kan ses nedenfor. Vær opmærksom på, at ikke alle områder er egnede til etablering af faskiner, og at etablering af faskiner i de fleste tilfælde kræver tilladelse fra kommunen, med mindre der kun ledes tag- eller overfladevand fra et mindre areal til faskinen.

 

Det kan blive nødvendigt at gentænke/forstærke tagrender og afløbssystemer, så man sikrer at regnvand også ved skybrud kan bortledes effektivt fra tag og bygning. For store tagflader, hvor der kan forekomme ophobning af vand i tilfælde af skybrud og dette kan være kritisk for de bærende konstruktioner, kan der etableres nødafløb.

 

På nogle tage og dæk med beplantning, kaldet grønne tage, kan dette opsuge og tilbageholde en del af vandet, når det regner. I optimale situationer kan grønne tage, rigtigt udført, opsuge og fordampe op til 60 til 80 % af den nedbør, der falder på dem over året. 

 

Midlertidige eller permanente skot kan forhindre overfladevand i at løbe ind gennem døre eller ned ad trapper i terræn. Kældertrapper, lysskakter mv. kan beskyttes med opkanter.

 

Hvis der er installationer som er truet af opstemning, eksempel ved afløb i kældre, kan der etableres et højvandslukke på spildevandsledningen ved den opstemningstruede installation. Der må ikke tilføres andet spildevand opstrøms højvandslukket, og regn- og drænvand kan kun tilføres nedstrøms for højvandslukket. Højvandslukker anvendes kun ved en lille brugerkreds som i enfamiliehuse eller lignende.

 

Til beskyttelse mod opstemning i bygninger med en større brugerkreds, f.eks. etageejendomme, kan anvendes et bypassanlæg, som er et anlæg bestående af et højvandslukke kombineret med et pumpeanlæg. Ved normal drift afledes afløbsvandet til hovedledning ved gravitation. Under opstemning lukker højvandslukket og via et overløb ledes afløbsvandet til et pumpeanlæg. Bypassanlæg kan anvendes både i fælles- og separatsystemer.

Senest redigeret: 21-03-2023