Klimatilpasset byudviklingColourbox
Del artikel Print

Klimatilpasset byudvikling

Al ny byudvikling skal være bæredygtig og klimatilpasset

Selv om byudviklingen også mange år frem i stor udstrækning vil ske ved omdannelse og fortætning af eksisterende byområder, planlægges der fortsat nye bydannelser, eller udvidelse af eksisterende, i det åbne land, især i omegnen af de største byer.

 

Den fysiske planlægning skal i dag håndtere væsentligt anderledes udfordringer end tidligere blandt andet i lyset af klimaudfordringer, fastslår landsplanredegørelse 2019, som lægger rammerne for den fysiske planlægning. Planloven skal i højere grad være et redskab til at understøtte potentialer og styrke udviklingsmulighederne i hele landet. Ændringer i planloven har bl.a. gjort det muligt for kommunerne at anvende klimatilpasning som planmæssig begrundelse for ny lokalplanlægning, og har givet nye udviklingsmuligheder i kystområderne. 

 

Bygningsreglementet stiller allerede i dag krav om, at nedbør i videst mulig udstrækning håndteres lokalt af de enkelte grundejere. Faskiner, nedsivningsbassiner og grønne tage, som opsuger og fordamper det meste nedbør, kan forventes at blive mere almindelige krav i lokalplaner. Nogle kommuner opererer med økonomiske incitamenter, således at grundejere helt eller delvist slipper for at betale tilslutningsbidrag, hvis tag- og overfladevand håndteres lokalt. 

Senest redigeret: 21-03-2023