Eksempler på klimatilpasning - Beredskab

Eksempler på klimatilpasning - Beredskab

Her kan du læse om eksempler på klimatilpasning i beredskabssektoren.
Øresundsbroen kan modstå en 10.000 års stormflod Øresundsbron

Øresundsbroen kan modstå en 10.000 års stormflod

29.august 2022
Førere og passagerer i de mere end 7 millioner køretøjer og de mere end 60.000 tog, som kører gennem Øresundstunnelen om året, skal ikke frygte at strande på grund af en stormflod. Øresundbro Konsortiet er i gang med at stormflodssikre den 4 kilometer lange tunnel. I 2025, når de aktuelle projekter er afsluttede, kan Øresundsbroens tunnel modstå en 10.000 års stormflod fremskrevet til år 2050. Øresundsbroen mellem Danmark og Sverige var også ved afslutningen af det oprindelige byggeri i 2000 sikret imod en daværende 10.000 års stormflod. Men siden da har klimaprognoserne ændret sig. Ifølge ny klimamodeller kan vi nu forvente både hyppigere og kraftigere stormfloder. Derfor bliver der nu blandt andet bygget diger og en betonmur i tilknytning til Øresundsbroens tunnel.
Kastellet i København kan nu klare et 1000-års skybrud Flyvevåbnets Fototjeneste

Kastellet i København kan nu klare et 1000-års skybrud

22.august 2022
Syv støbejernsdæksler i jordhøjde er eneste synlige udtryk for en omfattende og meget kompleks skybrudssikring af Kastellet på Østerbro i København. Kastellet er 350 år gammelt og et af Nordeuropas bedst bevarede fæstningsanlæg. Det er fredet som fortidsminde. Det fungerer samtidig som kaserne og arbejdsplads for flere hundrede medarbejdere i Forsvaret. Derudover er Kastellet meget besøgt af turister, og hovedstadens indbyggere bruger voldanlægget omkring Kastellet som en grøn oase. Flere gange inden for de senere år har Kastellet været udsat for voldsomme oversvømmelser på grund af skybrud. Med en omfattende indsats under jorden har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse nu sikret Kastellet mod en 1000-års regnhændelse.
Nye søer tilbageholder regnvand i Tommerup Stationsby

Nye søer tilbageholder regnvand i Tommerup Stationsby

28.januar 2022
Tre nye regnvandssøer i Assens Kommune holder Tommerup Stationsby tørskoet, selv ved meget og langvarig regn. De tre søer, Tallerupsøerne, er det hidtil største klimatilpasningsanlæg på Vestfyn. Søerne er forbundet via åbne, slyngede kanaler og bliver ved kraftig regn til én stor sø, som kan tilbageholde 22.000 kubikmeter vand. Når søerne er fyldt op med vand, bliver det ledt via et styret rørsystem ud i Brende Å. Foto: Assens Kommune Søerne er anlagt på et 7 hektar stort område, som Assens Forsyning A/S har opkøbt. Området var i forvejen kuperet. Nu er dets lavninger gravet dybere og jorden derfra brugt til at forstærke områdets bakker, så landskabet er blevet endnu mere kuperet. Byens borgere har været aktivt med i at få skabt et nyt stykke natur og rekreativt område omkring søerne. Søerne skal håndtere en 5-års regnhændelse. Men de har vist sig at kunne klare meget mere regn. Foto: Assens Kommune
Kreativ klimasikring skaber spændende bypark i Viborg

Kreativ klimasikring skaber spændende bypark i Viborg

17.februar 2016
For et par år siden var området omkring Søndersø ikke andet end et par sumpede fodboldbaner. Et stort projekt har gennemgribende forvandlet det 10 hektar store område, så det i dag både sikrer et stort område mod oversvømmelse, fungerer som rekreativt område og renser regnvand fra oplandet inden det ledes ud i Søndersø. Projektet sØnæs er et af fire projekter i VANDPLUS-partnerskabet mellem Lokale og Anlægsfonden og Realdania i samarbejde med Naturstyrelsen. Projekterne har til formål at demonstrere, at regnvandshåndtering og spændende byudvikling kan gå hånd i hånd.
Nyt vådområde ved Aarhus har vist sin værdi

Nyt vådområde ved Aarhus har vist sin værdi

3.december 2015
Det store skybrud i Aarhus i august 2012 satte en tyk streg under værdien af etableringen af Egå Engsø seks år tidligere. Skybruddet forårsagede betydelige oversvømmelser også af boligområder, men uden det nye vådområde ville et langt større antal huse være blevet ramt.
Andelsboliger i Valby klarer eget regnvand

Andelsboliger i Valby klarer eget regnvand

3.december 2015
Ved at kombinere en række forskellige løsninger inden for lokal afledning af regnvand kunne andelsboligforeningen på Vilhelm Thomsens Allé i Valby i København koble regnvandet fuldstændigt fra det kommunale kloaksystem. Med 133 lejligheder er der tale om et af de største anlæg af denne art i landet.
Nyt vådområde klimasikrer store dele af Hjørring

Nyt vådområde klimasikrer store dele af Hjørring

3.december 2015
Hidtil har der været overløb med spildevand til flere vandløb omkring Hjørring, fordi kloakkerne ikke har kunnet stå for presset. I Folkeparken og Beiths Vænge midt i byen er nu anlagt en bæk, en sø og en eng, der kan tilbageholde og forsinke store mængder regnvand og herved aflaste kloakkerne. Vådområdet er en del af Hjørring Kommunes klimatilpasningsplan, og fuldt udbygget kan det afvande et område på 20 hektar befæstet areal, eller hvad der svarer til omkring en fjerdedel af Hjørring midtby. Samtidig har byen fået en mere attraktiv park og et sammenhængende stisystem, der strækker sig fra det åbne land og helt ind til hjertet af byen.
Dræn og sandsække sikrer luftfarten i Kastrup

Dræn og sandsække sikrer luftfarten i Kastrup

3.december 2015
For 50 år siden sørgede fremsynede planlæggere for at forsyne Københavns Lufthavn med god kapacitet for afledning af regnvand. Alligevel ruster Københavns Lufthavne A/S (CPH) sig til fremtidens forventede endnu voldsommere skybrud. Det sker dels med en beredskabsplan, dels med gradvis udbygning af afledningen i takt med at CPH realiserer deres plan om at udvide Københavns Lufthavn til at kunne servicere 40 millioner passagerer om året.
Højvandssikring beskytter ny bydel i Nørresundby

Højvandssikring beskytter ny bydel i Nørresundby

3.december 2015
Mellem Jernbanebroen og Limfjordsbroen i Nørresundby udgør højvande i kombination med stærk storm ikke længere samme trussel om oversvømmelser som tidligere. Kajkanten på den 650 meter lange strækning er ad to omgange siden 2010 blevet forhøjet og når nu op på 1,90 meter over daglig vande. Aalborg Kommune har benyttet lejligheden til at forskønne det tidligere industriareal, så det i dag er et attraktivt og grønt område at bo og færdes i. Samtidig er anlægget en ny og let tilgængelig forbindelse til fjorden og vandet. Bydelen består primært af boliger i et mix af ejerformer og beboergrupper - med ungdomsboliger side om side med Fremtidens Plejehjem.
Slotsholmen i København er godt beskyttet ved næste skybrud

Slotsholmen i København er godt beskyttet ved næste skybrud

3.december 2015
For at beskytte området omkring Slotsholmen mod havvand ved ekstraordinært højvande er bolværket omkring Frederiksholms Kanal over årene blevet forstærket og forhøjet. Men intentionen om at beskytte byen mod havvand har haft den uheldige konsekvens, at regnvand under et kraftigt skybrud ikke kan løbe i havnen. Den situation oplevede København under det voldsomme skybrud i sommeren 2011, hvor mange bygninger omkring Slotsholmen stod under vand. Det er der nu taget højde for. Ved meget kraftig regn og skybrud ledes regnvandet i dag via riste i siden af vejen og underjordiske render til en åbning i kajen, hvor regnvandet løber ud. Ved udløbet er anbragt en kontraklap, så vandet kan løbe ud, men ikke ind. Under et kraftigt højvande lukker klappen til, så man undgår oversvømmelser.
Viser 1 - 10 ud af 18
Gå til de nyeste eksempler