Del artikel Print
Nyt projekt om gamle stormfloder skal hjælpe os i fremtiden.

Nyt projekt om gamle stormfloder skal hjælpe os i fremtiden.

Forskning fra Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) skal vise, hvor voldsomme tidligere stormfloder har været.

Tidligere har man måtte forholde sig til mundtlige overleveringer og udokumenterede beskrivelser af vandstanden under historiske stormfloder. Det laver en gruppe forskere fra kystdirektoratet og DMI om på med nye computermodeller i et forskningsprojekt under NCKF.


-Vi har identificeret vandstandene under de værste stormfloder, Danmark har oplevet. Derefter har vi beregnet, hvor høj vandstanden vil blive nu, hvis den samme stormflod ramte igen, fortæller oceanograf fra DMI Jacob Woge Nielsen.


De nye modeller giver et mere præcist indblik i hvor høj vandstanden tidligere har været langs Danmarks kyster. Dette, sammenholdt med den aktuelle middelvandstand, gør at man kan vurdere hvordan de voldsomme stormfloder vil kunne påvirke kysterne i fremtiden.


Og den information er vigtig ifølge Carlo Cass Sørensen fra kystdirektoratet - Det kan hjælpe os til, når vi skal vejlede borgere, kommuner og kystplanlæggere i, hvor er det, vi skal passe på og hvad er det, vi skal forholde os til, i forhold til fremtidens stormfloder.


Kilde: dr.dk