Del artikel Print
FN-rapport: Havene stiger med uset hast

FN-rapport: Havene stiger med uset hast

Ifølge ny FN-rapport stiger havene med stor hastighed i takt med at is- og snedækkede områder på jorden smelter.

På baggrund af en ny rapport af FN’s klimapanel, IPCC, bliver det gjort tydeligt, at store dele af kloden er ved at smelte og med det følger et ændret klima, som har potentielt katastrofale konsekvenser for planter, dyr og mennesker på Jorden.

 

Ifølge Jens Hesselbjerg Christensen, som er professor i klimafysik ved Niels Bohr instituttet, udvider rapporten vores viden på klimaet i en betragtelig maner. ”Forudsigelserne om vandstandsstigninger er skruet lidt op. Det tyder på, at IPCC var lidt for konservative i den seneste rapport”, udtrykker han.

 

Men selvom den nye rapport er bekymrende, finder Sebastian Mernild, som er professor i klimaforandringer og direktør for Nansen Centeret i Bergen, ikke budskabet i den nye rapport overraskende.

 

”Istabet fra islandsisen i Grønland er vurderet højere end tidligere. Og tabet sker, fordi isen smelter. Det indikerer, at det er atmosfærens temperatur, der gør forskellen”, siger Sebastian Mernild. Det kan ifølge Ruth Mottram, klimaforsker ved DMI, lede til at Danmark oplever større vandstande.

 

Klimaforandringerne vil herudover også medføre negative konsekvenser for havdyr. Det vil komme til udtryk i højere temperaturer, samt mere syrlige have, hvilket vil gå ud over organismer i havet.

 

Kilde: DR