Del artikel Print
Odensemodellen: Klimatilpasning med samarbejde, nytænkning og bæredygtighed

Odensemodellen: Klimatilpasning med samarbejde, nytænkning og bæredygtighed

Odense Kommune og Vandcenter Syd vil i EU-projektet ”Odense-modellen – Klimatilpasning i Odense forberede sig på stigende vandstand i byen med en strategisk tilgang både i selve håndteringen af vand og i kommunens forvaltning.

Visionen er en handleplan for klimatilpasningsprojekter - at gå fra ad hoc-tankegang til strategisk samtænkning i bæredygtig regnvandshåndtering.


Gennem 35 leverancer fordelt på 5 forskellige hovedspor arbejdes der aktivt med flere sider af klimatilpasning.

 

Projektet arbejder bl.a. med at højne sikkerhedsniveauet for borgere og virksomheder mod oversvømmelser og skadesomkostninger.

 

Under arbejdstitlen " Imagine Climate Adapt Odense 2050", udvikles der et kommunikationsværktøj i form af en Augmentet Reality-app. Projektet skal give bl.a. borgere et billede af, hvordan klimatilpasningen kan udfolde sig i Odense og vil også indeholde klimarelaterede features såsom forskellige nedbørshændelser fordelt i forhold til GPS-koordinater, ligesom borgerne vil få mulighed for at indrette deres gade med fx vejbede.

 

Der vil blive opsat måleinstrumenter i LAR-anlæggene, som vil sørge for løbende og bedre monitorering. På den måde indsamles en masse information både på kort og lang sigt: Hvordan reagerer anlæggene på diverse nedbørshændelser og hvordan og hvor hurtigt blive vandet nedsivet? monitoreringen vil give et billede af kapaciteten af LAR-anlæggene.

 

Igennem projektets levetid (frem til efteråret 2021) bliver der udviklet og testet forskellige metoder og teknologier sammen med både VandCenter Syd og en række virksomheder og uddannelsesinstitutioner.