Del artikel Print
Nyt gratis værktøj forudser om kælder bliver oversvømmet ved næste skybrud

Nyt gratis værktøj forudser om kælder bliver oversvømmet ved næste skybrud

Med et nyt digitalt værktøj kan man gratis beregne, hvilken vej vandet vil løb under et skybrud og hvilke steder, der er særligt truede.

Skybrud i Danmark bliver hyppigere og hyppigere og den kraftige nedbør efterlader hver gang en dyr regning til mange. Dette var også tilfældet for forsker og lektor Thomas Balstrøm fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, hvis kælder blev oversvømmet under skybruddet i 2011 i København.

 

Thomas Balstrøm har på bagrund af dette udviklet det GIS-baserede værktøj, som har fået navnet Malstrøm. ”Vi havde en lille lavning ude i haven, som blev fyldt med regnvand og løb over og vandet fortsatte ned i kælderskakten. Det var sådan, jeg fik idéen” fortæller Thomas Balstrøm.

 

Hans tanke var at lave et værktøj, som kan give overblik over, hvilke ruter vandet tager under et skybrud og hvor det samles. Dette ville kunne udpege, hvilke bygninger, veje, tunneller og installationer, der har en kritisk placering.

 

Malstrøm er baseret på en offentlig tilgængelig højdemodel og viser på et digitalt kort placeringen af de lavninger i landskabet, hvor regnvandet vil samle sig. Kortet fortæller også, hvor mange millimeter, der skal til, før de enkelte lavninger er overfyldte og hvor det overskydende vand vil løbe hen. På denne måde omgås dyre udgifter i form af analyser fra rådgivende ingeniørfirmaer.

 

Malstrøm er ved at være færdigt, men metoden mangler at blive implementeret i et såkaldt open source-miljø. Det gøres, da Malstrøm er ment som et frit tilgængeligt produkt, der ikke er hæftet op på kommercielle interesser.

 

Malstrøm er udviklet i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) og Septima P/S. Softwaren testes nu også uden for landets grænser i forbindelse med et DANIDA-projekt i Accra, Ghana, hvor man ønsker et bedre overblik over omfanget af oversvømmelserne i regntiden og hvordan infrastrukturen og befolkningens mobilitet bliver påvirket.

 

Kilde: Hadsund Folkeblad