Del artikel Print
Forskere måler ekstreme havstigninger ud for New York

Forskere måler ekstreme havstigninger ud for New York

Havet steg med rekordfart 12,8 cm ved den amerikanske nordøstkyst i 2009 og 2010. Det skyldes blandt andet ændrede havstrømme.

I 2009 og 2010 var der havspejlstigninger på hele 128 millimeter nord for New York. Det viser et nyt studie offentliggjort i Nature Communications, og ifølge forskerne bag er det for første gang dokumenteret, at ændringer i havcirkulationen kan udløse stigningerne.


De ekstreme stigninger i 2009 og 2010 betød oversvømmelser flere steder, og forskerholdet fra University of Arizona har ikke kunnet finde lignende stigninger ved analyse af målinger helt tilbage fra starten af 1900-tallet.


Udover ændringer i havcirkulationen har forskerne også kædet de ekstreme stigninger sammen med en ændring i den såkaldte nordatlantiske oscillation. Den betegnelse dækker over forskellen mellem det permanente højtryk på Azorerne og det permanente højtryk på Island.


De amerikanske forskere konkluderer ud fra deres undersøgelser, at en fortsættelse af den nuværende udledning af CO2 til atmosfæren vil betyde hyppigere gensyn med de ekstreme stigninger.

 

Der findes ikke tilsvarende målinger for havene omkring Danmark. Læs mere via linkene til højre.


Kilde: Ingeniøren