Del artikel Print
Risikoen for hedebølger i Europa er steget markant

Risikoen for hedebølger i Europa er steget markant

Ny forskning peger på, at sandsynligheden for ekstremt varme somre er mangedoblet på få år.

I 2003 blev store dele af Europa ramt af en ekstrem hedebølge. Hedebølgen havde store sociale og økonomiske konsekvenser, og titusinder af dødsfald fordelt på 16 forskellige lande blev sat i forbindelse med de høje temperaturer.

 

I starten af 00erne regnede man med, at den slags ekstreme hedebølger kun ville dukke op med cirka 50 års mellemrum. Men et hold af britiske forskere har nu regnet sig frem til, at sandsynligheden for ekstreme hedebølger er langt større. Forskningsprojektet er publiceret i Nature Climate Change og viser, at vi i fremtiden kan forvente ekstremt varme somre cirka hvert femte år.

 

I projektet er definitionen på en ekstrem varm sommer sat til at være 1,6 grader over gennemsnittet for referenceperioden 1961 til 1990 i de tre sommermåneder juni, juli og august.

 

Undersøgelsen er baseret på vejrdata fra Frankrig, Italien og Tyskland, der var nogle af de lande, der blev hårdest ramt ved hedebølgen i 2003. I disse tre lande har somrene de senneste ti år i snit været 0,81 grader varmere end gennemsnittet for referenceperioden.

 

Kilde: DR.dk