Del artikel Print
I Danmark får arter bedre klima

I Danmark får arter bedre klima

Global opvarmning giver os mere varme og regn. Det vil tiltrække dyr sydfra, blandt andet farverige fugle og en havesyvsover. I Arktis, subtroperne og troperne vil dyrearter få ringere kår, men andre steder kan der komme flere.

Det viser ny forskning om biodiversitet i fremtidens klima i det videnskabelige tidsskrift Science.
Et af de steder, der kan få større biologisk mangfoldighed, er Danmark.

 

"Sydeuropa får det meget varmere og meget tørrere; det går både ud over landbrug og dyreliv. Men vi ligger i lidt af et smørhul, fordi vi både får lidt varmere vejr og stadig har ret meget regn. Så vi vil se en hel del europæiske arter indvandre til Danmark - hvis de altså kan være her for landbrug, veje og byer", siger en af forfatterne til studiet, Carsten Rahbek, professor og centerleder på Københavns Universitet.

 

Fugle er blandt de dyr, der har nemt ved at flytte med, når klimaet ændrer sig. Og vi kan ifølge forskerne fra Rahbeks center især se frem til, at Europas nok mest farvestrålende fugl, biæderen (se billede herover), får en fast bestand. Biæderen er på størrelse med en lille due, men hurtigere og langtfra leverpostejgrå.

 

"Den har været her før, især i de relativt varme årtier i slutningen af 1700-tallet, og den er glad for de tørre, slettelignende landskaber, vi vil få flere af - hvis vi lader naturen ændre sig i takt med klimaet", fortæller Rahbek.

 

Biæderen kan få følgeskab af to andre farverige indvandrere, ellekrage og hærfugl. Cirka 20-25 procent af fuglearterne vil blive udskiftet, så det samlede antal bliver omtrent status quo.

 

Pattedyrene har langtfra så let ved at krydse veje, byer og landbrugsområder, men vi vil dog få nogle nye mus og andre gnavere: blandt andet den 30 cm lange fugl havesyvsover, hvis hvide bug, sorte halvmasketegning og buskede sort-hvide halespids allerede ses jævnligt i det sydlige Jylland.

 

Ifølge forskning fra Aarhus Universitet er det også sandsynligt, at Europas største slange, den op til 2 meter lange æskulapsnog, igen vil smyge sig frem i danske skove. Dog næppe via Nordtyskland, snarere efter at have været holdt som kæledyr.

 

Der vil også ske store forandringer i faunaen i vores farvande. Her vil vi ifølge blandt andet DTU Aqua få flere eksotiske arter som rokker og sværdfisk, der allerede jævnligt kommer på fransk visit.

 

Kilde: Politiken