Del artikel Print
Landsbyens gadekær vender tilbage

Landsbyens gadekær vender tilbage

I flere byer bliver nedlagte gadekær snart gravet ud og igen fyldt med vand. De kan herved indgå i de små landsbyers arbejde med klimatilpasning, idet de kan fungere som opsamlingsbassiner ved skybrud og voldsomme regnhændelser.

Overalt i landet ligger hundredvis af gadekær glemte og tilgroede hen. De tidligere så naturlige omdrejningspunkter for de fleste landsbyer er i dag ofte fyldt op med jord eller bruges som losseplads, men det skal nu ændres. Et projekt til flere millioner kroner skal skabe et modulsystem, så helt nye gadekær relativt nemt og billigt kan bygges og renoveres rundt om i landet.

 

Samtidig planlægger Danmarks Naturfredningsforening at rense så mange som muligt af de 50 gadekær på Langeland, der næsten alle er misligholdte.

Også lokalt bliver der i disse år mange steder taget en lang række initiativer for at give gadekæret en renæssance, fortæller naturplandirektør i Danmarks Naturfredningsforening Michael Leth Jess.

 

"Der sker mange ting lige nu, og drivkraften er især klimaforandringerne. De har mange steder skabt problemer med at komme af med regnvandet, og her er en af løsningerne at bruge vandet aktivt til samtidig at skabe mere natur og livskvalitet i lokalmiljøet. Der er mange penge bundet i netop den slags tiltag for tiden, og derfor sker der noget", siger han.

 

Gadekærene kan herved naturligt indgå i arbejdet med at sikre de små byer i mod oversvømmelser fra skybrud og voldsomme regnhændelser.

 

Kilde: Politiken og Kristeligt Dagblad