Del artikel Print
Danmark får regnhaver

Danmark får regnhaver

Haveselskabets 4-årige projekt ditRegnvand runder en milepæl, når man i dag sammen med Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm indvier et demonstrationsprojekt i Middelfart.

Haveselskabet har i tæt samarbejde med haveejere, Middelfart Kommune og Middelfart Spildevand samt rådgivningsfirmaet NIRAS arbejdet på at få regnvandet op af kloakken til gavn og glæde for alle. Dette samarbejde har nu resulteret i syv spændende regnhaver, der skal hjælpe til med blandt andet at håndtere store regnvandsmængder ved skybrud.

 

Projektet ditRegnvand kobler i Middelfart privat og offentlig regnvandshåndtering og nedsiver lokalt 95 % af alt tag- og overfladevand i private regnhaver. Resten ledes på overfladen til en å i en nærliggende skov, og det hele gøres væsentligt billigere end separatkloakering for både forsyning og haveejer.

Regnhaverne er private, og ved indvielsen i dag er der mulighed for at besøge regnhaverne og få en snak med ejerne. Regnhaverne er lige så forskellige som deres ejere. Der er den næsten usynlige, nemme og snusfornuftige regnhave. Den robuste regnhave til leg og boldspil og såvel en spiselig som en frodig og fabulerende regnhave.

 

Projekt ditRegnvand er dog langt fra slut med dette arrangement
Da Haveselskabet for halvandet siden annoncerede efter to samarbejdskommuner til etablering af demonstrationsprojekter, var interessen overvældende. 30 af landets 98 kommuner meldte sig. Den interesse vil man derfor gerne bygge videre på. Interesserede kan henvende sig med såvel klimatilpasningsprojekter, man er direkte involveret i, som projekter man blot har kendskab til og synes ditRegnvand bør møde. Det eneste kriterium er, at projektet er så langt i sin projektcyklus, at der kan evalueres på delmål og oplevede erfaringer. Eksempelvis en vellykket borgerproces, en velfungerende tværfaglig organisering eller lignende.

 

Når projekt 'ditRegnvand' i foråret 2014 skal ud og lave landskampagne for borgerne samt workshops for landets kommuner, forsyningsselskaber og professionelle, så bygger det på egne og andres vilje til at vise bud på den svære øvelse at gøre det enkle og følge regnvandet vej på kryds og tværs af alle faglige, juridiske, økonomiske og fysiske skel.