Del artikel Print
To vindere i ambitiøst klimaprojekt

To vindere i ambitiøst klimaprojekt

Etableringen af Danmarks foreløbigt dyreste klimatilpasningsprojekt, en bæredygtig bydel i Kokkedal, er kommet et skridt nærmere efter udpegningen af de to finaleforslag.


Borgerne i Kokkedal i Nordsjælland kan se frem til en ny stor og bæredygtig bydel langs Usserød Å. Men skal den have kanallandskaber og et centrum omkranset af grønne planter? Eller skal bydelen udvikles hen imod en fremtid med naturstier, vådområder og byrum, hvor vandet bruges til at skabe sammenhold og aktiviteter for borgerne? Det vil fremtiden vise, men nu er det blevet afsløret, hvilke to projekter, der går videre til anden fase af konkurrencen om at skabe Danmarks største samlede klimatilpasningsprojekt til 118 millioner kroner.

De glade vindere er Schønherr A/ S, BIG og Rambøll Danmark A/ S med forslaget 'Den blågrønne haveby', samt Orbicon A/ S, SLA, HLA og Center for Idræt og Kultur v/ René Kural med forslaget 'Kokkedal går nye veje'.
I dampende varme og tætpakkede udstillingslokaler i Egeparken i Kokkedal var det en glad Lars Simonsen, formand for dommerkomiteen og Fredensborg Kommunes Plan-og Klimaudvalg, der kunne fortælle, at de to projekter viser kreative og spændende bud på, hvordan vandet kan håndteres og nye mødesteder kan tage sig ud i Kokkedal.

"Uanset hvilket projekt, der ender med at vinde, er Kokkedal allerede på guldskamlen. Nu glæder jeg mig til borgernes syn på løsningerne, inden vi går i gang med en forhandling med hvert enkelt team, så vi til sidst får den bedste løsning for byen" udtaler Lars Simmonsen

Projektområdet er på 69 hektar og ligger langs Usserød Å, der gik over sine bredder i 2010 efter et voldsomt skybrud. Der bor cirka 1.800 mennesker i området, der har almene boliger, et indkøbscenter, en stor folkeskole og store grønne arealer både centralt og langs åen.

Meget ambitiøst
Og mange krav er blevet stillet i forbindelse med udpegningen af finaleprojekterne. Som fagdommer Jan Albrechtsen opsummerede i forbindelse med sin gennemgang af forslagene:

"Det har været enormt ambitiøst. Som vi siger i mere lukkede rum: De har sgu villet have det hele. Derfor er vi i vores bedømmelse gået efter de forslag, der tilføjer bymæssige kvaliteter, og som satser på nytænkning og innovation, ikke mindst i forhold til den vigtige regnvandshåndtering."

Det ene af vinderforslagene har således haft fokus på gode mødesteder, mens det andet har fokuseret på vandet som det gennemstrømmende i planen, og forslagene har herved begge ikke været bange for at lege med en ny identitet for området.

Alle konkurrencens fire projekter er udstillet i Egeparken på Holmegårdsvej 1B i Kokkedal.
Udstillingen skal forhåbentligt kunne danne ramme for borgerdebat og kører frem til 13. september 2012.

Kilde: Licitationen og Realdania