Del artikel Print
IPCC udgiver særrapport om ekstremvejr

IPCC udgiver særrapport om ekstremvejr

Ekstremt vejr bliver endnu mere ekstremt i fremtiden, og vi bør derfor blive bedre til at håndtere det. Det er hovedbudskabet på klimapanelet IPCC´s topmøde i Sydafrika. Klimapanelet har for nyligt udgivet en særrapport om ekstremvejr.

Der er efterhånden bred konsensus blandt klimaforskere om, at at et stadigt varmere klima fører til flere situationer med ekstremvejr. IPCC´s formand Rajendra Pachauri maner også til handling:

"Hvis ikke vi reducerer udledningen af drivhusgasser, fører det til ukontrollerede og farlige klimaforandringer"

IPCC lancerede den 18. november 2011 rapporten "Håndtering af ekstreme begivenheder og katastrofer med henblik på forbedret klimatilpasning". 220 forfattere fra 62 lande har bidraget til rapporten, som bringer en række spændende budskaber om, hvordan myndigheder bedre kan håndtere ekstreme vejr- og klimabegivenheder i fremtiden. Det gælder om at mindske sårbarhed og skader ved at etablere systemer til tidlig varsling og opbygge effektive beredskaber.

Rapporten gør det klart, at fremtidens vejr bliver mere ekstremt, og at hændelserne vil vare i længere tid og brede sig over større områder end hidtil. Derudover vil ekstremvejr ramme særlig hårdt i udviklingslande, som i fremtiden i endnu højere grad kommer til at mærke konsekvenserne i form af tab af menneskeliv og værdier.

En stor del af rapporten vedrører vekselvirkningen mellem klimatiske, miljømæssige og menneskelige faktorer, der kan føre til katastrofer. Men rapporten sætter også fokus på mulighederne for at håndtere risici knyttet til katastrofer som følge af ekstremvejr.

Hent resuméet for beslutningstagere med linket i boksen til højre.

Kilde: DMI.dk