Nordeuropæisk projekt med fokus på klimaforandringernes effekt på grundvand.
Projektet CLIWAT(CLImatic change and WATer) havde til formål at belyse klimaforandringernes påvirkning på grundvandets kvalitet og kvantitet. Med forandringerne følger ændringer i forudsætningen for drikkevandsforsyning og den måde, vi bygger og anlægger veje og bygninger.
Projektet søgte at finde konsekvenserne for ændrede nedbørsforhold og havniveaustigninger på grundvandet.
I projektet indgik geologiske, geofysiske og hydrologiske undersøgelser i 7 pilotområder i Belgien, Holland, Tyskland og Danmark. Blandt fokus områderne var saltvandsindtrængning, øget udvaskning til grundvand fra punktkilder, det åbne land og byområder.
I Projektet samarbejdede 16 partnere fra lokale, regionale og nationale myndigheder, samt forsknings- og vidensinstitutioner om tekniker til en bedre forståelse af udfordringerne og hvordan man skal imødegå forandringerne i de påvirkede sektorer.
Implementeringen i samfundet skete gennem nationale boards hvor fremtidens udfordringer blev vendt ud fra data præsenteret i CLIWAT. 2 gange i løbet af projektet samledes de nationale boards på tværs af landende i et tværnationalt board hvor udfordringer og løsninger blev diskuteret på tværs af landegrænser.
CLIWAT løb over tre år og endelige resultater forelå i september 2011 og kan findes her.
Projektet var delvist finansieret EU's regionale udviklingsfond under Interreg IVB programmet.
I projektet deltog følgende partnere:
Deltares(NL), Wetterskip Fryslan(NL), Provincie Fryslan(NL), Vitens(NL), UGhent(B), GGA(G), BGR(G), LANU(G), SEECON(G), AAU(DK), GEUS(DK), Miljøcenter Ribe(DK), Miljøcenter Århus(DK), Horsens Kommune(DK) Region Syddanmark (DK), Region Midtjylland(DK).