Del artikel Print
Haderslev renoverer vandrør for mio. kr.

Haderslev renoverer vandrør for mio. kr.

Klimaforandringernes tørkeepisoder om sommeren får de mange hundrede kilometer vandrør i Haderslev Kommune til at krakelere i de lerede aflejringer. Vandselskabet i Haderslev må nu investere i fremtidens vandrør. Det skriver JydskeVestkysten.

I Haderslev tilpasser kommunens vandselskab sig nu klimaet efter problemer med krakelerede rør. Den danske sommer for to år siden bød på en ekstrem tørkeperiode. Denne tørke fik de lerede områder i Sønderjylland til at trække sig sammen om vandrørene.

Kun 70 kilometer af de 372 kilometer lange vandledninger i Haderslev og Vojens-området består af de bløde plastrør, PE-rør, som kan give sig, når leret trækker sig sammen i varmen. De øvrige pvc-, støbejern- og eternitrør krakelerer i stedet. Sikringen af fremtiden drikkevand må blive medregnet som endnu en investering for vandselskabet i Haderslev, som også kan se frem til store investeringer på spildevandsrørene, hvis kommunen skal have nedbragt sit efterslæb på 100 millioner kroner på spildevand.

Der skal frem til 2030 investeres 40 millioner årligt i renoveringer af nedslidte spildevandsforbindelser i kommunen. Efterfølgende er udgifterne endnu højere for at effektivisere driften, da nyanlæg og nedlæggelse af renseanlæg også bliver aktuelle.

- Man regnede tidligere med, at rør kunne holde i 100 år. I dag viser beregninger, at levetiden for rør maksimalt kan holde i 75 år. Det betyder, at vi bliver nødt til at investere nu, hvis vores børn og børnebørn ikke skal betale regningen, siger John Hartvig Mølgaard, direktør for vandselskabet i Haderslev, Provas, til JydskeVestkysten. 


Kilde: JydskeVestkysten den 24. november 2010, side 9.