Del artikel Print
Klimaændringerne gør din have allergi-fremkaldende

Klimaændringerne gør din have allergi-fremkaldende

Klimaforandringerne kan blive årsag til langt flere pollenallergikere i fremtiden. Dette kan koste samfundet flere milliarder kr.

Klimaforandringerne medfører højere temperaturer, som forårsager, at pollensæsonen starter både tidligere og varer længere. Denne effekt forstærkes kun af de forudsagte forandringer i klimaet, skriver Ugeavisen for Kalundborg Kommune.

Antallet af pollenallergikere vil stige frem mod år 2020. I år 2000 var knap 1 million danskere pollenallergikere, og i år 2020 forventes 1,7 millioner danskere at være ramte af allergi. Et studie på Syddansk Universitet har vist, at det koster samfundet over fire milliarder kroner om året, som følge af nedsat arbejdseffektivitet, sygedage og lægebehandling hos allergikere. Det er derfor på tide at gøre noget ved problemet og tænke over hvad, der plantes i haverne, skriver Ugeavisen for Kalundborg Kommune.

Stephan Falsner, direktør i Danske Anlægsgartnere fortæller til Ugeavisen for Kalundborg Kommune: 

-Det varmere klima i Danmark betyder for eksempel, at platantræerne er begyndt at producere pollen, som er til stor gene for mange mennesker. Samtidig har elmetræerne de seneste år haft en længere pollensæson, eg og ask er begyndt at skabe problemer. Når nu næsten hver femte dansker lider af allergi, mener vi, at der er på sin plads at tænke over, hvad man planter i sin have.

Danske Anlægsgartnere foreslår for blandt andet, at de danske haveejere planter buske- og træsorter som magnolia, lind og bøg i stedet for arterne hassel, birk eller el, som er meget allergifremkaldende.

 

En meget allergifremkaldende planteart, som klimaforandringerne hjælper på vej i de danske haver, er bynke-ambrosia. Bynke-ambrosia fremkalder en slem pollenallergi og breder sig let.

Græs er også en stor synder, når der tales om pollenallergi. På grund af den varmere sommer, har græs i de seneste år først afsluttet sin pollensæson i starten af september. Den gennemsnitlige mængde af græspollen er steget med 100 procent fra 1977 til 2008 i følge Astma-Allergi Danmark. Dette problem kan dog være svært at løse, men Ugeavisen for Kalundborg Kommune peger på, at man som haveejer kan prøve at plante kløver i græsplænen. Kløver vil dels pynte i haven, men også reducere arealerne med græs i plænen.

Ugeavisen for Kalundborg Kommune og omegn den 16.  marts 2010, 1. sektion, side 17.