Del artikel Print
Øget nedbør fordyrer ny motorvej ved Silkeborg

Øget nedbør fordyrer ny motorvej ved Silkeborg

Øget nedbør og kraftigere regnskyl hæver grundvandsspejlet og giver problemer med at holde vandet væk fra kørebanen på ny motorvej i Silkeborg, skriver Midtjyllands avis.

Den nye motorvejsstrækning gennem Silkeborg er budgetteret til 6,3 milliarder kroner, men ser nu ud til at give en ekstraregning. Motorvejen skal på en tre kilometer lang strækning graves ned for at mindske støjniveauet, hvilket giver problemer med grundvandet.

Det varmere klima betyder øget nedbør og kraftigere skybrud hvilket hæver grundvandsspejlet, som i forvejen ligger højt i området. Fremtiden vil ifølge klimamodeller byde på endnu mere regn og Vejdirektoratet har derfor hyret GEUS for at finde en løsning. Forskningsprofessor Jens Christian Refsgaard udtaler til Midtjyllands avis:

- Grundvandsmagasinerne ligger højt på strækningen, og når man graver motorvejen fem til ti meter ned, så halverer man nærmest størrelsen af magasinerne. Så hvis man ikke gør noget, vil vandet både presse på nedefra og dæmme sig op på den nordlige side af motorvejen, så det måske ville kunne flyde ned over væggene og ned på vejen, forklarer Jens Christian Refsgaard.

Der arbejdes i øjeblikket på forskellige løsningsmodeller for at få bugt med det øgede grundvandsspejl. Projektleder Carsten Sandgaard Christensen udtaler til Midtjyllands avis at der kan blive tale om et tre cifret millionbeløb for at tilpasse motorvejsstrækningen til det hævede grundvandsspejl.

Kilde: Midtjyllands avis, 1. dec 2010, Sektion 1, Side 1