Del artikel Print
EU vil regulere import af bynkefrø

EU vil regulere import af bynkefrø

Så er der godt nyt for pollenallergikere. Medlemslandene i EU er nemlig nået til enighed om, at sænke indholdet af frøene fra den meget omtalte invasive planteart bynke-ambrosien i fuglefoder.

Et nyt sæt nye fælles EU regler kræver, at indholdet af ambrosiefrø i foder med uformalet korn og frø ikke må overstige 50 mg pr. kg, hvilket svarer til ca. 8-10 frø. Undtaget er dog råvarerne durra og hirse, hvor der maksimalt må forekomme 200 mg pr. kg, forudsat at disse råvarer ikke fodres direkte til dyr. De nye bestemmelser blev vedtaget d. 14. december 2010 og træder i kraft januar 2012.

Bynke-ambrosien er meget omtalt pga. dens stærkt allergifremkaldende pollen, som pga. det varmere klima nu også trives i de danske haver og den danske natur. Frøene kommer til landet i vildfugleblandingerne, som danskerne bruger til at fodre småfugle med i haverne om vinteren, men som er stærkt generende for pollenallergikere. 

Det danske fødevareministerium har gennem længere tid arbejdet for at få reguleret indholdet bynke-ambrosiefrø i foder ved fælles EU bestemmelser. Det har nu resulteret i en ny europæisk begrænsning af den allergifremkaldende plante. Fødevareminister Henrik Høegh udtaler til Fødevareministeriets pressemeddelelse:

- Med de nye europæiske begrænsninger får vi effektivt bremset udbredelsen af den allergifremkaldende bynke-ambrosie, og vi sikrer os at den ikke for alvor får rodfæste i Danmark. Det er til glæde for de mange med pollenallergi, ligesom vi mindsker risikoen for at flere danskere udvikler allergier.