Del artikel Print
Oversvømmelser skal planlægges

Oversvømmelser skal planlægges

Helhedsorienteret tænkning og planlægning kan skåne mange bygninger, veje og kældre for oversvømmelser i fremtiden.

Weekendens nedbør sætter igen fokus på klimatilpasning og fremtidens planlægning af hvordan man skal komme af med, eller benytte de større mængder nedbør, som klimaforandringerne vil medføre. En nordjysk ekspert på området, regionsdirektør Thorkil Neergaard fra det rådgivende ingeniørfirma Niras i Aalborg fastslår at løsningen skal findes i helhedsplanlægning, skriver Nordjyske Stiftstidende.

- Vi kan aldrig vinde kampen mod stadigt større regnskyl alene ved at udbygge kloakkerne. Vi skal tænke nyt. I stedet for at kæmpe mod naturen, skal vi kæmpe med den, siger Thorkil Neergaard til Nordjyske Stiftstidende.

I Slangerup har man forsøgt at planlægge sig ud af problemet, ved at planlægge oversvømmelserne, når der falder ekstreme mængder regn, og denne løsning kom på prøve i weekenden. I stedet for at fylde huse, veje og kældre med vand, som mange danske byer i den seneste tid har oplevet, strømmede vandet fra byens tage og gader til en grøn lavning bag villakvarteret og forvandlede den til en sø.

Dette er et såkaldt regnvandsbassin, som kan bruges til, at forsinke regnvand, så det ikke belaster kloaknettet, men stille og roligt leder vandet ned gennem et rensende sandlag og derefter ud i det lokale vandløb, Græse Å.

- Her stod et nyt, "naturligt" klimatilpasningsanlæg sin prøve, konstaterer Thorkil Neergaard til Nordjyske Stiftstidende.

Bassinet har plads til 3000 kubikmeter vand og er en meget billigere løsning end den traditionelle, som kan være et indhegnet eller ligefrem nedgravet betonbassin inde i byen. De traditionelle løsninger koster mellem 5000 og 20.000 kr. pr. kubikmeter, mens en "naturlig" klimaløsning kan etableres for 1000 kr. pr. kubikmeter. Samtidig giver de naturlige løsninger et naturskønt element i Slangerup, som kan nydes af byens beboere og besøgende.

Andre løsninger kan være at omdanne udsatte villaer til regnvandsbassiner. Altså simpelt hen, at opkøbe og rive de allermest udsatte huse ned, og så etablere et naturligt regnvandsbassin på grunden. Dette er tidligere set i Odense, hvor Odense Vandselskab opkøbte syv villaer, som blev til et flot naturområde. Se mere om det i casen "Nedrevne villaer blev til flotte søer i Odense " via linket til højre.

Ved sådanne naturlige løsninger kan der spares mange penge, også på vedligeholdelse og udbygning af kloaknettet. Beregninger viser, at det kan koste op mod 28 mia. kr. at udbygge kloakkerne så de er dimensioneret til de større mængder regn, som må forventes i fremtiden.

Kilde: Nordjyske Stiftstidende den 22. august 2010, 4. sektion, side 8.