Del artikel Print
Klimaændringer bliver en plage for allergikere

Klimaændringer bliver en plage for allergikere

Når temperaturen stiger i Danmark kan dette medvirke at nye planter inviterer sig selv indenfor; planter med pollen, der kan medføre en voldsom allergi.

Klimaændringer vil betyde, at vi kommer til at se mange nye dyr og planter. Særligt tre planter er i pollenbiologernes søgelys, og det drejer sig om bynke-ambrosie, platan og springknap. 

En ny undersøgelse fra Allergicentret i Odense, hvor en gruppe danskere blev testet for bynke-ambrosie, viste positive reaktioner på næsten 20 procent af testpersonerne. Testpersonerne i undersøgelsen var personer, der i forvejen har allergi og derfor er særligt udsatte. 

En statusartikel i Ugeskrift for Læger "Allergiske sygdomme - pollenallergi og klimaændringer" af Cand.scient. Janne Sommer, overlæge Peter Plaschke & professor Lars K. Poulsen Astma-Allergi Forbundet og Gentofte Hospital, Lungemedicinsk Afdeling Y og Allergiklinikken, Dermato-allergologisk Afdeling K. konkluderer, at vi kan forvente flere allergikere, nye allergier, længere pollensæson og voldsommere symptomer i fremtiden.

"Vi står over for et potentielt meget stort sundhedsproblem på allergiområdet, når temperaturen stiger på vores breddegrader. Og det har fået bekymrende lidt opmærksomhed", siger pollenbiolog i Astma-Allergi Forbundet, Janne Sommer.

Allerede nu ser man, hvordan bynke-ambrosien giver problemer med astma og allergi i  Central- og Østeuropa. Astma- og Allergiforbundet opfordrer danskerne i en ny landsdækkende kampagne til at iklæde sig handsker og rive planten op og brænde den, og på denne måde hjælpe med at forebygge allergi.

Platan giver store problemer med allergi i USA og det sydligere Europa, men endnu ikke så meget i Nordeuropa.

Springknap har meget allergene pollen. Den gror endnu ikke vildt i Danmark, men biologerne frygter, at vi med et mildere klima også får den at se i det danske sommerlandskab. 

Kilde: AstmaAllergi den 28. oktober 2009, sektion 1, side 30.