Del artikel Print
Danmark - et klassisk vinland?

Danmark - et klassisk vinland?

Vinproduktionen kan få et langt større potentiale i Danmark, når klimaforandringerne medfører et varmere klima. Dette skriver Politiken.

Klimaforandringernes stigende temperaturer åbner op for et nyt potentielt erhverv i Danmark - nemlig vindyrkning. Med et varmere klima i Danmark, får de sydeuropæiske druer som pinot noir, cabernet sauvignon og riesling mulighed for at gro længere nord på og dermed får de danske vine potentiale til at blive langt bedre, skriver Politiken.

Sven Moesgaard fra Kolding har produceret vine i mange år, og siger til Politiken "Det kan i højere grad lade sig gøre at lave vin. Det var meget vovet for 15 år siden, men nu har vi lavet vin her i ni år. Hvert år er der kommet en god vin ud af det, og hvert år har vi vundet internationale eller danske medaljer". Sven Moesgaard hævder, at "vi sidder i et land, der bliver et klassisk vinland".

Det danske vineventyr
EU godkendte i år 2000 Danmark som et vinland og gav landet rettigheder til at dyrke op til 99 hektar med vinstokke. Der findes nu 50 kommercielle vingårde, som årligt producerer 250.000 flasker vin tilsammen. Statistisk set kommer der ti nye vinmarker til hvert år.

Danmark har generelt ikke været et land, med potentiale for god vin, men to faktorer har gjort det muligt i de senere år: Klimaforandringerne, som medførerer stigende temperaturer og en række nye druesorter, som egner sig godt til køligere vejr og korte sæsoner.

Temperaturen i Danmark er steget med 1,5 grad i de seneste år, når man sammenligner med normaltemperaturen, som er gennemsnittet i perioden 1961-1990. Dette har givet de danske vinavlere en stor mulighed for bedre vinproduktion.

Klima skaber også risiko
Et varmere klima skaber også en risiko, for flere plantesygdomme i den danske natur og i landbruget. Undersøgelser viser nemlig, at både plantesygdomme og skadedyr vil flytte fra syden længere nord på, og dette kan medføre store konsekvenser for den danske vinproduktion.


Kilde: Politiken den 18. oktober 2009, MAD, side 13.