Del artikel Print
Havene stiger mere end forudset af FN

Havene stiger mere end forudset af FN

Havene vil stige dobbelt så meget som forudset af FN, mener en dansk klimaforsker, som baserer sin mening på klimaresultater i en ny svensk rapport.

Den danske klimaforsker, Eigil Kaas fra Niels Bohr Instituttet, mener at klimaforandringernes effekter på havniveauet vil blive dobbelt så store i forhold til FNs klimapanel IPCCs forudsigelser, skriver Politikken.

På baggrund af nye forskningsresultater mener Eigil Kaas, at havene vil stige op til 1 meter og temperaturen vil stige 3-4 grader i dette århundrede. Dette anser Kaas på baggrund af, at vandstanden i havene er steget ca. 20 cm. og temperaturen er steget ca. 1,5 grad i de seneste hundrede år.

Optimistiske IPCC
IPCC forudsiger en temperaturstigning på 2-4 grader, hvilket ifølge Kaas er realistisk, men at IPCC forudsiger en havstigning på en halv meter, finder Kaas optimistisk.

Arktis giver bekymring
Havisen i Arktisk bekymrer forskerne, da man i 2007 kunne konstatere en dramatisk afsmeltningshastighed, som isen smeltede med. I sensommeren 2007 kunne man måle, at 2 millioner kvadratkilometer is var smeltet mere i forhold til tidligere år og at der dermed kun var 5,5 millioner kvadratkilometer is tilbage. Når havisen smelter, kan denne ikke længere tilbagekaste Solens stråler og i stedet absorberes disse i havene, som yderligere opvarmes.

Svensk rapport samler klimaforskning
For nylig er udkommet en rapport fra den svenske regering, som samler viden om klimaforandringerne fra 2006 til 2009. Ud fra denne rapport har Eigil Kaas baseret sine udtalelser.

Rapporten behandler klimaforandringerne naturvidenskabeligt og fokuserer på resultater, som modificerer eller giver nye forslag i forhold til IPCCs resultater i den Fjerde Hovedrapport. Rapportens hovedkonklusioner omhandler bl.a. effekterne af den øgede afsmeltning af den arktiske havis, som måske skal opfattes som det første "tipping point", hvor man ser, at en selvforstærkende effekt øger klimaforandringerne. 


Kilde: Politikken.dk, 30. juni 2009, kl. 09:10.