Del artikel Print
Fremtidens regn stiller krav til trafiksikkerheden

Fremtidens regn stiller krav til trafiksikkerheden

I fremtiden forudsiges mere intens regn, hvilket øger risikoen for akvaplaning og udskridning for bilisterne. Dermed øges kravene til dækmønstret på bildæk.

Klimaforandringerne medfører allerede nu et øget behov for at fokusere på trafiksikkerheden, da nutidens forskning viser, at fremtiden vil byde på mere ekstreme regnhændelser, skriver Lokal-Bladet Budstikken Varde. Med mere vand på vejen bliver det sværere for de danske bilister at bremse, også selvom køretøjerne er udstyret med elektroniske bremse- og styresystemer.

Når der falder store mængder nedbør over kort tid, dannes der godt grundlag for dannelse af oversvømmelser på vejene og dette øger risikoen for akvaplaning og udskridning for bilisterne. Forskningen viser, at den årlige nedbørsmængde i Vestjylland er steget med 2-300 mm de seneste 100 år og Falck mener dermed, at det er nødvendigt med dybere mønstre i dækkene, når sådanne ekstreme regnhændelser forekommer.

Dækproducenten Continental har udført en bremsetest med biler, der kører med en hastighed på 80 km/t på en bane med 15 mm vand, som er tilsvarende et stort dansk regnskyl. Ud fra testen, kunne det konkluderes, at biler, hvor dækmønstret er 1,6 mm, bremser på 61 meter, hvor biler, med Continental-sommerdæk med 8 mm mønsterdybde, bremser på 42 meter. Dermed er biler med 1,6 mm mønsterdybde stadig på kollisionskurs, når de kører med kun 44 km/t, mens bilerne med 8 mm mønsterdybde er fuldt bremset.

Kilde: Lokal-Bladet Budstikken Varde den. 29. juli 2009, 1. sektion, side 27.