Del artikel Print
Kommuner vurderer at klimaet koster mia.

Kommuner vurderer at klimaet koster mia.

Kommunerne er i gang med at undersøge hvad det skal koste at fremtidssikre kloaknettet til klimaet og regningen kan i sidste ende risikere at ligge hos husejerne.

Landets kommuner skal i de kommende år sikre kloaknettet mod fremtidens højere vandstande og ekstreme mængder nedbør som klimaforandringerne medfører, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Kommunerne skal imødekomme regeringens skærpede krav, når de udbygger kloaknettet, men de skal også planlægge således, at ledningerne kan modstå konsekvenserne af klimaforandringerne. Dette kan risikere at koste helt fra trecifret millionbeløb op til en milliard kroner.

Helsingør, Halsnæs og Hillerød
Morten Timmermann, sektionsleder for kloakforsyningen i Helsingør Kommune, vurderer at det vil koste dobbelt så meget som eller planlagt i den nuværende spildevandsplan at sikre kloaknettet over de næste 25 år. Han vurderer, at det vil koste omkring 500 millioner kroner. 

Også Halsnæs Kommune regner på fremtiden. En ny spildevandsplan er ved at blive udarbejdet og i forhold til den gamle plans vurderinger af forbedringer til 330 millioner kroner, vurderes det nu, at kommunen hurtigt når op på 500 millioner kroner.

Hillerød Kommune arbejder også på højtryk for at forhindre oversvømmelser bl.a. gennem planer om større rør og kanalisering overskudsvand til arealer, der kan tåle at blive oversvømmede.

Kloaknettet kan koste husejerne en jordomrejse
Frederiksborg Amts Avis skriver, at regningen for klimatilpasning af kloaknettet vil ryge direkte videre til husejerne. 

Christian Friis, Funktionschef for spildevandsområdet i Danva, udtaler til Frederiksborg Amts Avis at det let kan koste en gennemsnitshusstand 40.000 kr hvis en kommune vælger at separere regnvandet og spildevandet. Ifølge lovgivningen kan man tvinge borgerne til at opsamle regnvand, der falder på deres område, så vandet ikke løber ud med spildevandet. 

Kommunerne kan også benytte sig af muligheden for at bygge flere regnvandsbassiner, som typisk koster et tocifret millionbeløb, og denne regning kan også ende hos borgeren.
 

Kilde: Frederiksborg Amts Avis, Erhverv, den 18. august 2009, side 3.