Del artikel Print
Renoveringen af kloaknettet halter voldsomt bagefter

Renoveringen af kloaknettet halter voldsomt bagefter

Klimaforandringerne kræver en grundig renovering af landets kloaknet, men denne halter flere steder langt bagud. Udfordringen er ikke kun rørenes dimensionering men også rørenes levetid.

En stor opgave i at fremtidssikre kloaknettet venter forude for flere af landets kommuner, udtaler Ulrik Hindsberger, centerchef for Rørcentret ved Teknologisk Institut, til Lokalavisen Nordsjælland. Klimaforandringernes mere ekstreme regnskyl stiller nemlig det danske kloaknet på prøve og kræver flere hundrede kilometer nye kloakrør hvert år, skriver Lokalavisen Nordsjælland.

I flere steder i Danmark er kloakrørene for små til at klare fremtidens regnskyl og formanden for Dansk Betons Afløbsgruppe og en ekspert fra Teknologisk Institut vurderer, at vedligeholdelsen og renoveringen halter langt bagud. Ser man bare tilbage på Greve Kommune i 2002 og 2007, kan man se klare eksempler på hvad disse ekstremregnhændelser kan medføre, da flere steder i Greve Kommune måtte ligge under vand.

Selvom flere kommuner i de seneste år har sat fokus på renovering af kloakker, halter de fleste stadig med tilpasningen, mener Ulrik Hindsberger. Han udtaler "Generelt set er de større kommuner kommet bedre med i forhold til at forbedre kvaliteten på kloaknettet. Når det så er sagt, går renoveringen fortsat for langsomt i en del kommuner, og der er derfor et efterslæb".

Rapporten State of Nation, som er udarbejdet af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, vurderer den aktuelle renoveringsindsats til 400 km. ledning om året mens rapporten opgør det reelle fornyelsesbehov til 700-900 km. årligt.

Klimatilpasning af kloakrør handler også om rørenes levetid. Her viser beton sig at være en bæredygtig løsning samt have en lang levetid i sammenligning med andre materialer. "Beton er den eneste løsning, der gennem praktisk erfaring og levetidsanalyser kan eftervise en levetid på minimum 100 år" udtaler formanden for Dansk Betons Afløbsgruppe, Martin Rosendahl, til Lokalavisen Nordsjælland. Han understrejer ligeledes betons bæredygtighed, da beton er et naturprodukt, som ved udskiftning kan genanvendes i fx veje.


Kilde: Lokalavisen Nordsjælland, 25. august 2009, 1. sektion, side 37.