Fødevare-forsyningssikkerhed og fødevareproduktion påvirkes både positivt og negativt af klimaforandringerne. Det giver bedre vilkår for landbrug, skovbrug og fiskeri i de nordiske lande. Men også nye udfordringer for den offentlige regulering af fødevareproduktionen, dels i forhold til hvordan ressourcer fordeles mellem lande, regioner og aktører, og dels i forhold til hvordan landbrug og fiskeri påvirker andre naturressourcer som for eksempel miljø og klima.
Klimaforandringerne vil medføre nye og ændrede vilkår for produktionssystemerne. Sådanne ændringer vil resultere i en samlet stigning i variabilitet, nedsat produktivitet og øget usikkerhed for producenterne. I landbruget vil det påvirke ikke kun afgrøder men også animalsk produktion dels i forhold til adgang til foder og dels som følge af virkningerne af varmestress på dyr. Tilpasning til disse betingelser kan kræve fokus på at reducere sårbarheden mod klimavariationer såsom større variation i artsvalg (sædskifte), forbedret dræning af landbrugsjord og tilpasning af husdyrracer, afgrøder og sorter.
Opvarmningen vil ikke kun påvirke de planter og dyr, som fødevareproduktionen er afhængig af men også spredning af skadedyr og sygdomme, der trives på disse. Dette vil igen påvirke planteproduktionen, hvilket formentlig betyder øget behov for plantebeskyttelse, herunder behovet for anvendelse af sprøjtemidler, hvilket også øger presset på alternative tilgange for at undgå øget brug af sprøjtemidler.
Husdyrproduktion vil skulle forholde sig til nye og ændrede vektor- og fødevarebårne sygdomme, der er tilpasset til de ændrede klimatiske forhold. Nogle af disse sygdomme kan overføres mellem mennesker og dyr, hvilket betyder øget behov for en tæt overvågning af nye husdyrsygdomme.
Klimaændringerne åbner også for nye muligheder. Den længere og varmere vækstsæson åbner for dyrkning af nye afgrøder og opdræt af nye fiskearter. Væksten i frugt og bær vil blive påvirket af klimaændringer og vil give nye og mere produktive systemer. Et eksempel her er den aktuelle udvidelse af vindyrkningen i Danmark.
I græsmarkerne vil længere vækstsæson give mulighed for flere græsslæt og højere produktion især i områder, der i mindre grad er berørt af sommertørke. Dette kan give bedre muligheder for dansk produktion af proteinrige afgrøder ved dyrkning af højproduktive kløvergræs med lidt gødning og sprøjtemidler.
Ændringer i temperatur og nedbør og deres variation fra år til år i kombination med øget atmosfærisk CO2-koncentration betyder, at planteavlen vil stå over for nye udfordringer. Planteavlere bliver nødt til at levere sorter, der er mere modstandsdygtige over for ekstreme vejrforhold og modstandsdygtige over for nye sygdomme.
Planteforædling er en langsigtet aktivitet, og at fremføre sådanne sorter vil kræve tidlig planlægning. Med de særlige klimatiske forhold i de nordiske lande vil planteforædlingen formentlig i en vis udstrækning skulle foregå lokalt eller tilpasses forholdene.
Ændringer i havtemperaturer påvirker fiskebestandenes produktivitet og geografiske fordeling, som kan have betydelige økonomiske konsekvenser. Vandringer af fiskebestande kan lægge pres på de eksisterende aftaler om udnyttelse af fiskebestandene og gøre det nødvendigt med helt nye aftaler. Det skal bemærkes, at det endelige resultat for mange af de fiskearter selv under klimaforandringerne vil afhænge af fiskeriet og dermed af, hvordan dette fiskeri styres, hvilket kræver nye fleksible og adaptive forvaltninger af fiskebestandene.