Allerød Kommune - Kedelsø-Langsø å - Den levende Ådal
Del artikel Print

Allerød Kommune - Kedelsø-Langsø å - Den levende Ådal

Langs Kedelsø-Langsø å, der er første del af Græse Å, har vist sig at rumme gode muligheder og potentiale i at forøge den naturmæssige og rekreative værdi samtidig med, at der skabes bufferkapacitet til håndtering af vand fra Lynge og Uggeløse byområder ved kraftig eller længerevarende nedbør.

 

 

Derfor har Allerød Kommune delvis sammen med NOVAFOS og indledende i samråd med Græse Å-laug gennemført Synergiprojektet Kedelsø-Langsø å - Den levende Ådal.

 

Synergiprojektets formål er at udnytte ådalens potentiale for håndtering af byregnvand og samtidig løse interessekonflikterne i ådalen og længere nedstrøms i Græse Å med oversvømmelse af landbrugsarealer. Naturen har fået bedre forhold, mere plads og naturværdier kan bedre bevares og beriges, bl.a. med genskabelse af rigkilder og vældzoner samt udvidet pleje. Eksisterende byområder er blevet fremtidssikret til at kunne aflede rent overfladevand til ådalen, og ådalens lavbundsarealer bidrager til lagrind af CO2.

 

 

I den nordlige ende af Lynge bliver regnvand nu afkoblet fra kloaksystemet og belaster dermed ikke renseanlæg og Kedelsø å. Regnvandet fra Lynge skole og Lynge Bygade sendes i stedet via forsinkelses- og rensebassiner til sit naturlige oplands vandløb Lynge å, hvilket samtidig reducerer risikoen for Lynge Å's udtørring samtidig med, at Kedelsø å aflastes. På renseanlægget spares energi til rensning af regnvand. 

 

Projektet er afsluttet den 1. december 2022 efter et par forsinkelser undervejs primært pga. tekniske og hydrauliske afklaringer efterfulgt af lodsejerforhandlinger om køb af flere naturarealer end oprindeligt planlagt. De ekstra opkøb af naturarealer styrkede dog naturdelen og reddede lavbundsdelen af projektet, der ellers ikke ville være blevet  realiseret. Corona samt et endnu ikke afklaret fredningsforslag i samme område forsinkede projektet yderligere. Fredningsforslaget dækker området mellem Lynge By og Bastrup Sø og dermed hele Synergiprojektområdet, som er indarbejdet i forslaget. Hvis fredningen gennemføres, vil den sikre en vedvarende drift og pleje af de involverede naturområder og således understøtte Synergiprojektets formål.

 

Tiltag omkring Kedelsø-Langsø ådal

 

  • De hydrauliske undersøgelser har fastsat nye udledningskrav og behov for indsatser i og opstrøms ådalen og klarlagt behov for vandhåndteringen for tilledningerne til ådalen fra byen.
  • Allerød Kommune har som led i projektet opkøbt 19,5 ha naturarealer i Ådalen med store naturværdier (de med gult markerede arealer på kortet ovenfor).
  • I samarbejde med å-lauget er der etableret et oversvømmelsesområde i starten af ådalen vest for Ganløsevej. Vådområdet forsinker ved skybrud vandet til å-systemet fra Lynge Bys regnvandssystem og det rensede vand fra Lynge rensningsanlæg. Desuden er der etableret et forbassin, der standser eventuelle spildevandsoverløb fra kloaksystemet. Derved stabiliseres vandføringen i Kedelsø Å, og vandet bliver mere rent i åen. 3 elektroniske vandstandmålere i Kedelsø-Langsø Å følger vandstanden i åen, så reguleringen kan justeres til at udnytte vådområdekapaciteten bedst muligt ved skybrud og større koblede regnhændelser.

 

 

  • Stabilisering af vandtilførsel til åen vil også danne basis for genskabelse af den naturlige hydrologi i Kedelsø ådal, hvor rent trykvand fremover uden forstyrrelser fra vandoverløb fra åen, vil føde den naturrige ådal med rent kalkrigt vand, især efter at udvalgte dræn og grøfteudløb til åen fra eng/moseområder har fået nedsat eller stoppet deres dræneffekt. Dette vil være til gavn for CO2-optag i engarealerne og vil også sikre genskabelse og sikring af næringsfattige kildevæld, våde enge og rigkær. I området vokser allerede i dag masser af orkideer og bl.a. en lille bestand af engblommer. Udvidelse af disse naturperler er blevet et vigtigt delmål med Synergiprojektet.

 

 

  • Der er udlagt sten i selve åen, så åen kan genslynge sig over tid. Tillige er der anlagt ekstra sandfang samt oprenset eksisterende sandfang.

 

I den østlige ådal ligger en del af de 20 ha opkøbt natur. Dette område, der oprindeligt ikke var en del af Synergiprojektet har vist sig at have potentiale for en rig naturudvikling samt ved genskabelse af lavbundsområder, at kunne tilbageholde en hel del vand fra oplandet før afledning til Kedelsø Å og derved genskabe et større moseareal ved at neddrosle vandafledningen fra mosen til starten af Kedelsø Å. Renset overfladevand tilføres nu denne mose fra et nyt boligområde i Lynge By. Området overgår nu fra halvgræsset tagrørseng til decideret ugræsset tagrørsmose og udviklingen af naturen og fuglelivet bliver spændende at følge. Især Rørhøgen holder til i ådalen. Den øvre del af mosen, der er under udvikling fra tæt skovbevokset tørvemose til mere lysåben tørvemose med pletvis lysåbne partier med små hængesæk lommer, holdes udenfor påvirkning af mere vand, da naturdelen her allerede er meget rig på udviklingsmuligheder til artsrig mose.

 

Et lavbundsprojekt, der oprindelig var planlagt i Langsø ådal syd for Uggeløse skov har ikke været muligt at gennemføre. Til gengæld er de to projekter nævnt ovenfor, med genskabelse af naturlig hydrologi samt tiltagene i Kedelsø ådal med øget vådlægning, blevet Synergiprojektets lavbundsindsats.

 

Grundet Allerød Kommunes opkøb af et samlet ådalsareal er der sat mere fokus på naturplejen og de rekreative stier i ådalen. Der er åbnet op for offentlig adgang i den meget smukke ådal, både langs vandløbet udenfor folden og i selve ådalen med god udsigt fra ådalsskrænten ud over den markante tunneldal/ådal. Adgangen vil blive reguleret af hensyn til naturplejen og naboer i området. Naturplejen har fået et stort løft med projektet og en detaljeret naturplejeplan for en langsigtet indsats er udarbejdet. Naturplanen vil fremover indgå i kommunens naturpleje af kommunale arealer og få høj prioritet, ikke mindst i kommunens kommende Handleplan for Biodiversitet fra 2024.

 

  

Tiltag udenfor ådalen 

 

  • Lynge skole og Lynge Bygade har fået afkoblet regnvand fra spildevandssystemet, der før blev afledt til Kedelsø Å. Regnvandet ledes nu videre til eksisterende lavninger/forsinkelsesbassiner og videre til sit naturlige oplandsvandløb Lynge Å. Dette vil fremover afhjælpe vandmangel i Lynge å og afhjælpe hydraulisk overbelastning af Kedelsø-Langsø Å. Tillige vil antallet af spildevandsoverløb til Lynge å fra et rørbassin i spildevandssystemet mindskes kraftigt og måske helt ophøre.

 

 

  • Der er afkoblet byregnvand fra kloaksystemet fra et større vejareal i Lynge Bygade. Vandet ledes nu i vejrender til det naturlige oplandsvandløb Lynge å. I alt ca. 6000 m2 fast overflade er koblet af kloaksystemet.

 

  • Lynge Skole. Ca. 6000 m2 fast overflade er afkoblet fra kloaksystemet på skolen. Vandet ledes nu fra forsinkelsesfaskine til regnvandsbassin (foto ovenfor) i stedet for at faskinen tidligere havde overløb til kloakken. Systemet er også lavet med et forsinkelsesrør på 7 m3 i en skolegård før det når faskinen for at hindre overløb af kloakvand til skolens kælder, hvilket er sket flere gange tidligere fra denne skolegård ved skybrud.

 

  

Opfølgning på projektet

 

Spildevandsselskabet Novafos anlægger i 2023/2024 endnu et regnvandsbassin i oplandet til åen, som vil yderligere styrke vandkvaliteten og sikre rensning af byvand til åen. Dette projekt bliver en direkte spinoff af Synergiprojektet.

 

Finansiering

 

Projektet samlede investering blev større end oprindeligt ansøgt og visse projekter blev ændret undervejs grundet fysiske og hydrauliske forhold. Budgettet blev på ca. 9,8 mio kr., der betales af henholdsvis NOVAFOS 2,6 mio kr, Allerød Kommune 2,8 mio kr og Synergipuljen 4,4 mio kr.  

 

Senest redigeret: 19-04-2023