Del artikel Print
Quinoa kan vandes med havvand

Quinoa kan vandes med havvand

Quinoaplanten kan muligvis være et af svarene på klimaforandringernes medfølgende fødevareudfordringer.

De seneste år har der været stor fokus på quinoaplanten. FN udnævnte 2013 til internationalt quinoa-år. Også i Danmark er der fokus på plante og i år er der startet et nyt forskningsprojekt op om quinoaplanten.

 

Det er quinoaplantens usædvanlige egenskaber, der gør den interessant. Den er nemlig så resistent over for salt, at den kan tåle, at blive vandet med saltvand. Det er de færreste planter i naturen, og stort set ingen af vores afgrøder, der kan dette.

 

Årsagen til quinoaplantens salttolerance er stadig uklar. Fisk kan tåle saltvand, da de har natrium-kalium-pumpen, der udskiller salt, hvilket landdyrene arvede, da de gik i land. Dette er også årsagen til bl.a. menneskets tolerance og behov for salt. Stort set alle planters har dog mistet denne evne gennem evolutionen.

 

”Men hvorfor er det så, at quinoa kan tåle salt? Vi kender faktisk ikke svaret,” fortæller Michael Palmgren, professor i plantefysiologi på Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet. ”Hele plantens arvemasse blev kortlagt i 2017, og derfor ved vi, at ingen af dens gener minder om natrium-kalium-pumpens. Det er stadig uklart, hvad der ligger bag quinoas usædvanlige salttolerance,” siger han.

 

En anden årsag til, at quinoa kan være med til at løse fremtidens fødevareudfordringer er dens tolerance over for tørke. Den kan tåle store mængder tørke og vokse på steder, hvor der ellers ikke findes planter, hvilket gør den til en særdeles robust afgrøde.

 

Udover at være robust er afgrøden også utrolig sund. Frøene er enormt næringsrige og indeholder alle de essentielle aminosyrer. De er rige på mineraler og vitaminer og indeholder omega-3 fedtsyrer.

 

Målet med forskningsprojektet er en sund og robust afgrøde, der kan dyrkes i vores del af verden og som allerede er rustet til at modstå klimaforandringerne.

 

Projektet bliver blandt andet støttet med 15 millioner fra Carlsbergfondet.

 


Kilde: Kristeligt Dagblad